top of page
Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο ΤΑΥΤΕΚΩ

ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Αθήνα, 17-6-2016

                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ                               ΤΟΥ ΤΑΥΤΕΚΩ

Στις 13/6/2016, το Προεδρείο του Συλλόγου μας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Υπερήφανο Σταμ. και του εξέθεσε τα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους της ΔΕΗ αρμοδιότητας ΤΑΥΤΕΚΩ, σχετικά με την απονομή του εφάπαξ, τα δάνεια, τις κατασκηνώσεις και τους παιδικούς Σταθμούς. Από την συνάντηση αυτή, είχαμε τις παρακάτω απαντήσεις από τον κ. Πρόεδρο: 1.     Σχετικά με την απονομή του εφάπαξ: Α. Σύμφωνα με το νέο Ν. 4387/2016 όλοι όσοι αποχώρησαν μετά την 31-9-2013, το εφάπαξ θα υπολογιστεί με την νέα ρύθμιση. Β. Για τους 63 συναδέλφους που έχουν οριστική απόφαση απονομής εφάπαξ μέχρι 31-12-2013 και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, μας δήλωσε ότι με εντολή του Υπουργού έχει παγώσει η πληρωμή τους, μέχρι της έκδοσης των ερμηνευτικών εγκυκλίων, που υπολογίζει ότι θα εκδοθούν περίπου στο τέλος του Ιουνίου 2016. Του δηλώσαμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ακύρωσης των ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ αυτών αποφάσεων και επαναπροσδιορισμού τους και επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργειά μας που θα προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών μας. Γ. Σχετικά με την προκαταβολή του πεντοχίλιαρου, μας ενημέρωσε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή της ήταν χωρίς συγκεκριμένη απόφαση του αρμόδιου Δ.Σ και για το λόγο αυτό το Υπουργείο σε συνεργασία με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διενεργούν διοικητικό έλεγχο. Κατόπιν τούτου μας δήλωσε ότι δεν θα δίνεται από δω και πέρα προκαταβολή εφάπαξ (πεντοχίλιαρο). Δ. Επειδή πλέον για την απονομή του εφάπαξ χρειάζονται στοιχεία των συνταξιούχων από ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, του ζητήσαμε να απαιτήσει να του σταλούν ΑΜΕΣΑ από τον όμιλο ΔΕΗ όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται, χωρίς κοστολόγηση και απαίτηση πληρωμής τους από πλευράς ΔΕΗ. Και αυτό διότι η ΔΕΗ ζητάει να πληρωθούν από το ΤΑΥΤΕΚΩ οι υπάλληλοι που θα ασχοληθούν με το αντικείμενο. Εν τω μεταξύ, με την δημιουργία του ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο συγχωνεύεται το Τμήμα Απονομής Εφάπαξ του ΤΑΥΤΕΚΩ, αν δεν δοθούν έγκαιρα τα απαραίτητα στοιχεία, τότε θα καθυστερήσει η απονομή του εφάπαξ μιας και ΟΛΑ τα Ταμεία θα μπουν στον ίδιο λογαριασμό.

2.      Για τους παιδικούς Σταθμούς, απαιτήσαμε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που υπάρχει με τον Σταθμό του Αμαρουσίου, ώστε και τα παιδιά των συνταξιούχων να έχουν την ίδια δυνατότητα. 3.      Τέλος για τις κατασκηνώσεις, τον ενημερώσαμε ότι είναι υποχρέωση της ΔΕΗ μέσα από υπογεγραμμένες ΣΣΕ και ότι κάθε άλλη λύση που πιθανά προωθείται, θα μας βρει απέναντι.

4.      Σχετικά με τα δάνεια στους συνταξιούχους του ζητήσαμε να προωθήσει άμεσα προς τον Υπουργό πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε μέσα από τον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να δίνεται η δυνατότητα είσπραξης των δανείων από την κύρια σύνταξη. Ο Σύλλογός μας του απέστειλε με αριθ. πρωτοκ. 31/15-6-2016 συγκεκριμένο αίτημα.

ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Αρ. Πρωτ. 31/15-6-2016

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΤΑΥΤΕΚΩ   κ. Σταμάτιο Υπερήφανο

          Σύμφωνα: 1) Με το άρθρο 23 του Ν. 4491/66, 2) Την υπ’ αριθ. 83/6/9-2-06 απόφαση του Δ.Σ του ΟΑΠ-ΔΕΗ και 3) Τα άρθρα 15 και 24 του Ν. 3586/2007, χορηγούνται προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών (ασθένειας, γάμου, τοκετού, αγοράς οικοσκευών, διαζυγίου, σπουδές τέκνων, επισκευής οχήματος κ.α).           Με το υπ’ αριθ. 6301/3-6-2011 έγγραφο του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ-ΤΑΠ/ΔΕΗ προς ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ ανακοινώθηκε ότι «σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 131/2011 Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν είναι νόμιμη η παρακράτηση οποιουδήποτε ποσού από τις συντάξεις των συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ-ΔΕΗ, για εξόφληση οφειλών τους από συναφθέντα δάνεια με τον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, δεν είναι νόμιμη…….. Κατόπιν τούτου σας ενημερώνουμε ότι στο εξής δεν θα διενεργούνται κρατήσεις μέσω των συντάξεων….».           Μετά τη δημιουργία του ΕΤΕΑ και την ανάληψη των πληρωμών των επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑ, έγινε διακοπή παροχών δανείων στους συνταξιούχους της ΔΕΗ, με το αιτιολογικό ότι το ΕΤΕΑ δεν δύναται να εξοφλεί οφειλές άλλου ασφαλιστικού Φορέα, μιας και τη δικαιοδοσία χορήγησης δανείων εξακολουθούσε να έχει το ΤΑΥΤΕΚΩ.           Ακολούθησε μια σειρά ανταλλαγών επιστολών μεταξύ ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΕΑ, ΔΕΗ και Υπουργείου Εργασίας, για την εξεύρεση λύσης, η οποία όμως δεν δόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.           Αιτούμεθα την νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να παρακρατεί τις δόσεις του δανείου των συνταξιούχων της ΔΕΗ, από την κύρια σύνταξή τους.-

                                              Μετά τιμής

                            Για το Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

              Ο Πρόεδρος           Ο Γεν. Γραμματέας

        Πολύβιος Τσίρκας        Παναγιώτης Πάλμος

Με ανακοίνωσή μας θα σας ενημερώσουμε λεπτομερέστερα. Αθήνα, 17/6/2016

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Δελτίο Τύπου 2/3/2023

Δελτίο Τύπου Ο ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ εκφράζει τη θλίψη του για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα συλλυπητήριά του...

Comments


bottom of page