top of page
Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Αγωγές για τις περικοπές στις συντάξεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με δημοσιεύματα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για αγωγές που έχουν γίνει στο ΣτΕ από συνταξιούχους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ όσον αφορά τις κρατήσεις στις συντάξεις με βάση το Ν. 4024/2011, το Δ.Σ του Συλλόγου μας ζήτησε από τους Νομικούς του Συμβούλους, την γνώμη τους. Σας παραθέτουμε αυτούσια τη γνωμοδότησή τους.

"Στις 29/3/2012 τρεις συνταξιούχοι Δημοσίου και ΔΕΚΟ άσκησαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο αγωγή κατά του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την οποία ζητούσαν την επιστροφή των περικοπών, που έγιναν στις συντάξεις τους βάσει των διατάξεων του α. 2 του ν. 4024/2011 (μειώσεις από 1/11/2011 σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ). 

Η υπόθεση αυτεπάγγελτα παραπέμφθηκε από το Πρωτοδικείο στο ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης. Επί της υποθέσεως επιλήφθηκε το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο δίκασε στις 10/3/2014. Στη συνέχεια το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 13/10/2014 εξέδωσε την 3410/2014 απόφασή του, με την οποία παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ με το σκεπτικό ότι οι περικοπές ήταν συνταγματικές και ότι η αγωγή θα πρέπει να απορριφθεί.

Πριν από 10 ημέρες περίπου κάποια έντυπα και τηλεοπτικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο, ότι στην Ολομέλεια του ΣτΕ διαμορφώνεται πλειοψηφία υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών και της δικαίωσης των συνταξιούχων. Όπως απέναντι σε κάθε δημοσίευμα, έτσι και σε αυτό πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Αν η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαιώσει τους ενάγοντες, τότε από την έκδοση της απόφασης και ύστερα θα πρέπει το Δημόσιο να σταματήσει τις περικοπές. Επίσης το Δημόσιο  θα πρέπει να επιστρέψει τα ποσά των περικοπών σε όσους είχαν ασκήσει ένδικα βοηθήματα (αγωγές κλπ) πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, αλλά και σε όσους ασκήσουν εμπροθέσμως αγωγή μετά την έκδοση της απόφασης. Σημειώνεται ότι για την άσκηση μιας τέτοιας αγωγής, η παραγραφή σε κάθε περίπτωση συμπληρώνεται στις 31/12/2016.

Σημειώνεται επίσης, ότι αν λάβουμε υπόψη την πρακτική του Δημοσίου στην περίπτωση της υπόθεσης των ενστόλων, τότε δεν σημαίνει, ότι με την έκδοση τυχόν θετικής απόφασης από το ΣτΕ, το Δημόσια άμεσα και εφάπαξ θα καταβάλει τα ποσά.

Αν η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση, που θα εκδώσει, απορρίψει την αγωγή, τότε κλείνει οριστικά ο δρόμος για την δικαστική διεκδίκηση των περικοπών."

Συνάδελφοι, και η θέση του Δ.Σ του Συλλόγου είναι να είμαστε επιφυλακτικοί. Άλλωστε οι Νομικοί μας Σύμβουλοι παρακολουθούν από κοντά το θέμα και έγκαιρα θα μας ενημερώσουν και θα σας ενημερώσουμε.

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Δελτίο Τύπου 2/3/2023

Δελτίο Τύπου Ο ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ εκφράζει τη θλίψη του για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα συλλυπητήριά του...

Comments


bottom of page