top of page

Μνημόνιο3

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2015


                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ,
Έστω και με αυτό τον τρόπο, υποχρεούμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσα στο κατακαλόκαιρο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Ως είναι γνωστό, στις 15-7-2015 και στις 22-7-2015 ψηφίστηκαν σε δύο νομοσχέδια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους «θεσμούς», με σοβαρές επιπτώσεις στις συντάξεις και το οικογενειακό εισόδημα.
Ήδη έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμικούς» οι οποίοι δεν είναι πλέον οι τρεις της τρόικα αλλά πολλοί περισσότεροι, με στόχο την νέα συμφωνία-μνημόνιο3 που θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015, η οποία περιλαμβάνει νέα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα, για τα οποία αναλυτικά θα σας ενημερώσουμε με ανακοίνωσή μας.
Τι περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια:
·     Μείωση του εισοδήματός μας που θα προέλθει μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ σε πάρα πολλά είδη λαϊκής κατανάλωσης (ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ).
·     Μείωση στις συντάξεις μας που θα προέλθει από την αύξηση του ποσοστού κράτησης για την υγεία, όπου προβλέπεται:
Για τις ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ αύξηση από 4% σε 6% στο ποσό της σύνταξης που παίρναμε πριν τις περικοπές του 2010, και
Για τις ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ καθιέρωση κράτησης για την υγεία 6% από 0% που είναι σήμερα. Εδώ μας έκαναν χάρη και οι κρατήσεις θα γίνουν στο ποσόν που μας καταβάλλεται σήμερα (ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ).
Οι περικοπές αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 και οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν από τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015.
·     Επιπλέον μείωση θα έχουμε στις επικουρικές, αναδρομικά από 1-1-2015 (το ύψος του ποσοστού δεν έχει ακόμη υπολογιστεί) αφού από τις αρχές του 2015 όλα τα επικουρικά Ταμεία εντάσσονται στο ΕΤΕΑ που ήδη αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα (περίπου 320 εκατ. ευρώ) και θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο αφού πλέον τα έσοδά του θα προέρχονται μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων (ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ).
·     Καταργούνται τα κατώτερα όρια των συντάξεων, όσων συνταξιοδοτούνται κάτω των 67 ετών ηλικίας. Κινδυνεύουν και οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας (ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ).
·     Οικονομικός στραγγαλισμός των Ταμείων Κύριας σύνταξης που ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές στις συντάξεις, αφού η κρατική επιχορήγηση «παγώνει» μέχρι το 2021 στα επίπεδα του 2015 ασχέτως αν οι ανάγκες των Ταμείων μεγαλώνουν από την αύξηση των συνταξιούχων και τη μείωση των εσόδων λόγω της μεγάλης ανεργίας (ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ).
·     Όσον αφορά στην γνωστή απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές του 2012 αλλά και μελλοντικές θετικές αποφάσεις δικαστηρίων, συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών», να παρθούν ισοδύναμα μέτρα για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή τους (ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ).
Όσοι συνάδελφοι ρωτούν αν πρέπει να προχωρήσουμε σε αγωγές για τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, ενημερώνουμε τα μέλη μας και όλους τους συνάδελφους συνταξιούχους ότι η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη με εφαρμογή της από 6-6-2015, δεν έχει αναδρομική ισχύ και καμιά αγωγή που θα κατατεθεί μετά τις ημερομηνίες αυτές δεν μπορεί να είναι απαιτητή. Εξάλλου, σύμφωνα με τα νομικά ισχύοντα , δεν μπορεί Κατώτερο Δικαστήριο να αναιρέσει απόφαση του ΣτΕ.
Γι’ αυτό, ο Σύλλογός μας, με όλο το αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα, ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ στις συναντήσεις που έχουμε με το πρωθυπουργικό Γραφείο και τους Υπουργούς, την υλοποίηση ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ της απόφασης του ΣτΕ, με έναρξη τον Ιούλιο 2015.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Έρχονται νέο μνημόνιο, νέα βάρβαρα μέτρα, νέες περικοπές.
Τώρα χρειάζεται πιο ενωτικά, πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά να οργανώσουμε τη μαζική μας παρουσία και δράση.
Να αποκτάμε μέσα από αυτή τη δράση περισσότερη γνώση, ενημέρωση και εμπειρία, ώστε να αυτό να αποτελέσει ασπίδα για τη σωτηρία ΟΛΩΝ μας.

Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
(παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, φυσικές και πολιτικές)


Υ.Γ. Αναλυτική ανακοίνωση για το μνημόνιο3 και τις επιπτώσεις του, θα εκδώσουμε άμεσα μόλις υπογραφεί και θα την αποστείλουμε σε κάθε μέλος μας.

                                  Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

Πολύβιος Τσίρκας                                       Παναγιώτης Πάλμος

Μνημόνιο3
logotypo_smalle.png
ΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ
210-5249317, 210-5232602 | Αριστοτέλους 11-15

 

Copyright © 2019 pasas-deh.gr

bottom of page