top of page

Η αλήθεια για το εφάπαξ των συνταξιούχων της ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η απονομή του εφάπαξ στους συνταξιούχους της ΔΕΗ μέχρι το έτος 2009, αποδίδονταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα στον Ασφαλιστικό μας φορέα.
Σειρά προτεραιότητας ήταν η ημερομηνία αποχώρησης από τη ΔΕΗ. Ορισμένοι συνάδελφοι που είχαν ασφάλιση και από άλλα Ταμεία, έπαιρναν το 90% του δικαιούμενου ποσού και όταν οριστικοποιείτο η κύρια σύνταξη, τους αποδίδονταν το υπόλοιπο 10%.
Μετά το 2009 που άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα στον Φορέα μας, άρχισε και η καθυστέρηση στην πληρωμή του εφάπαξ (συνταξιοδοτούνταν περίπου 1000-1200 συνάδελφοι) για ένα περίπου χρόνο αποδίδονταν πολύ λίγα εφάπαξ.
Όταν δόθηκαν χρήματα, πολύ λίγα βέβαια για το εφάπαξ, υπήρξε παρέμβαση από τρεις συνδικαλιστές συνταξιούχους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ, οι οποίοι ζητούσαν να αλλάξει ο τρόπος απονομής του εφάπαξ και να τηρηθεί η σειρά όχι αποχώρησης από τη ΔΕΗ, αλλά η ημερομηνία απονομής της κύριας σύνταξης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ανθρώπινες παρεμβάσεις. Στηρίχθηκαν στο ν. 2084/92, παρερμηνεύοντας μια παράγραφό του.
Η κυβερνητική Επίτροπος στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ αποδέχθηκε την πρότασή τους, έθεσε βέτο στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ και εισηγήθηκε στον μόλις αναλαμβάνοντα χρέη Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, την αλλαγή της σειράς απονομής του εφάπαξ στους συνταξιούχους της ΔΕΗ ο οποίος με τη σειρά του εξέδωσε την υπ’ αριθ. 80000/13464/483/26-6-2012 Υπουργική απόφαση.
Ο Σύλλογός μας ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ, από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με την Υπουργική απόφαση και ξεκίνησε μια σειρά δράσεις για την κατάργηση αυτής της απόφασης.
Είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ, με αξιωματούχους του Υπουργείου Εργασίας, οργάνωσε καταλήψεις στον Ασφαλιστικό μας φορέα, πραγματοποίησε πανελλαδικές συγκεντρώσεις, εξέδωσε Δελτία τύπου και ανακοινώσεις.
Συγχρόνως προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας πρώτα την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης (ασφαλιστικά μέτρα) και ύστερα την κατάργησή της.
Μετά από εισαγγελική παραγγελία, οι νομικοί μας σύμβουλοι προμηθεύτηκαν τη νέα κατάσταση απονομής του εφάπαξ –με βάση την απόφαση του κ. Υπουργού-και την κατέθεσαν στο ΣτΕ, στην οποία σε 3200 περίπου συνταξιούχους της ΔΕΗ άλλαζε δραματικά η σειρά προτεραιότητας απονομής (π.χ συνάδελφος που με βάση την ημερομηνία αποχώρησης από τη ΔΕΗ είχε σειρά 500, με τη νέα απόφαση του αποδόθηκε σειρά 3000 και το αντίθετο) αποδεικνύοντας έτσι το άδικο της εφαρμογής της.
Τελικά ο κ. Υπουργός μετά τη γενική κατακραυγή και τη δυναμική αντίδραση και του Συλλόγου μας, με νέα απόφασή του (ΦΕΚ, Α, 237/5-12-2012) καθόρισε την σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία αποχώρησης από τη ΔΕΗ, με την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει και οριστική απονομή της κύριας σύνταξης.
Παρ’ ότι διαφωνήσαμε, σαν Σύλλογος,  με την δέσμευση αυτή, επειδή δόθηκαν στον Φορέα μας περίπου 150 εκατομ. ευρώ για το εφάπαξ και επειδή το 90% των συναδέλφων είχαν οριστική απόφαση της κύριας σύνταξης, αποσύραμε την αίτηση από το ΣτΕ για να ξεκινήσει η πληρωμή του εφάπαξ, όπως και έγινε.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί:
·     Η κυβέρνηση σταμάτησε να εκπληρώνει την υποχρέωσή της απέναντι στο Ταμείο μας, όπως είχε δεσμευτεί από τον Νόμο 2773/1999.
·     Στην παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ που ζητούσαν την αλλαγή της σειράς απονομής του εφάπαξ,
·     Στην αποδοχή αυτής της πρότασης από την Κυβερνητική Επίτροπο στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ.
·     Στην Υπουργική απόφαση του κ. Βρούτση που άλλαζε τη σειρά.
·     Στους αντεργατικούς νόμους 3986/2011, 4024/2011 και 4093/2012 με τους οποίους επιβλήθηκε παρακράτηση από το εφάπαξ που φτάνει μέχρι και το 33,84% του αρχικού ποσού.
·     Στην αναδρομικότητα των παραπάνω νόμων με την οποία καθόριζαν την παρακράτηση όχι στην ημερομηνία συνταξιοδότησης αλλά στην ημερομηνία πληρωμής του εφάπαξ.
Αν δεν υπήρχαν αυτές οι πολιτικές αποφάσεις, ίσως να μην υπήρχαν –εάν υπάρχουν- οι αποδιδόμενες στους εργαζόμενους του Ταμείου, «λαθροχειρίες» στην απονομή του εφάπαξ.
Παρά ταύτα, αν αποδεδειγμένα υπάρχουν παράνομες ανθρώπινες ενέργειες, αυτές είναι καταδικαστέες, απερίφραστα. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΑΜΕΣΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΕΦΑΠΑΞ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ. Δεν ξεχνάμε όμως το πετσόκομμα των κύριων συντάξεών μας κατά 45% και των επικουρικών κατά 55%.
Δεν ξεχνάμε την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.
Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο και ποιος ευθύνεται.
Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το κούρεμα των αποθεματικών και την απώλεια 13 δις ευρώ περίπου.
Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους ποιοι ετοιμάζουν τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κόψιμο του ΕΚΑΣ σε 150.000 συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και τη μείωση του εφάπαξ μέχρι κατάργησής του.
Πρέπει οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από αυτές τις πολιτικές και να ενισχύσουν τον ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ, που ήταν ο μόνος Σύλλογος που αντέδρασε και αντιδρά στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Αθήνα, 18/10/2013
                  Το Γραφείο Τύπου  του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Η αλήθεια για το εφάπαξ των συνταξιούχων της ΔΕΗ
bottom of page