top of page

Εκλογές 2018

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας, όπως είχαν προγραμματιστεί από τις 6/6-14/6/2018. Η Κ εντρική Ε φορευτική Ε πιτροπή (ΚΕΦΕΠ) δούλεψε με αυταπάρνηση και συνέπεια, ενώ βοήθησαν δεκάδες συνάδελφοι για να φτάσει η κάλπη σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη σε όλη την Ελλάδα.
Οι εκλογές του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που ήταν σε εξέλιξη ο μαραθώνιος αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προγραμμάτισε η ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ και ΤΑΕ-ΟΑΕ) για όλο το 2018.
Πάνω από 80 μαζικές συγκεντρώσεις, Παναττικές και Περιφερειακές, πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, όπου πήραν μέρος χιλιάδες συνταξιούχοι, πολλοί περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά. Αναδείξαμε το σύνολο των προβλημάτων μας για τις συντάξεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, τους πλειστηριασμούς και τα τοπικά προβλήματα.
Η πλούσια αυτή δράση έγινε στα πλαίσια της εκτίμησης της ΣΕΑ ότι το 2018 θα είναι η χειρότερη χρονιά για τους συνταξιούχους, γιατί συνεχίζουν να ισχύουν όλοι οι «μνημονιακοί» νόμοι.
Στα 3 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν καταργήθηκε κανένας «μνημονιακός» νόμος, αντίθετα προστέθηκαν και άλλοι και νέα μέτρα  που ψηφίστηκαν με το μεσοπρόθεσμο εν όψη της 4ης «αξιολόγησης», που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο  τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και συνολικά τα λαϊκά στρώματα.
Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ για το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» στην ουσία είναι ένα «μεταμνημονιακό» μνημόνιο. Η διευκόλυνση αποπληρωμής του ελληνικού κρατικού χρέους, που «πέτυχε»! η κυβέρνηση είναι ένα ακόμα πρόγραμμα για τη   συνέχιση και ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων», την υλοποίηση του οποίου θα παρακολουθούν με το καθεστώτος της Ενισχυμένης Εποπτείας οι δανειστές με τριμηνιαίους έλεγχους.
Πέρα λοιπόν από την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου» μπροστά μας έχουμε τα «ματοβαμμένα»  πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί όπως: Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από 1.1.2019 για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος από το 2019 Κατάργηση, από το Δεκέμβρη του 2019, του ΕΚΑΣ. Μείωση στο 50%  των συντάξεων χηρείας, έως την κατάργηση τους μετά από 3 χρόνια εάν κάποια-κάποιος βρεθεί στην κατάσταση να χηρέψει πριν τα 52 του χρόνια. Απαγόρευση στις αυξήσεις των συντάξεων μέχρι το 2022. Μείωση του αφορολόγητου από 1.1.2020, που θα αποφέρει 1,9 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους από τις τσέπες των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Επανεξέταση των επιδομάτων αναπηρίας με βάση τη «λειτουργική αξιολόγηση» που σημαίνει  νέες περικοπές. Αυστηροποίηση των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή περισσότερα σπίτια στους πλειστηριασμούς. Διατήρηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Οι λιγνιτικές  μονάδες πρέπει να ξεπουληθούν μέχρι το τέλος του 2018. Η «μεταμνημονιακή» περίοδος λοιπόν, όχι μόνο δε θα ελαφρύνει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αντίθετα θα πληρώσουμε την ανάπτυξη όπως πληρώσαμε την οικονομική κρίση. Αυτή η πολιτική μετατρέπει τις συντάξεις μας σε επιδόματα και μας οδηγεί σε φτωχοποίηση.
Η κυβέρνηση έχει το θράσος να μας καθησυχάζει ότι στις 21 Αυγούστου τελειώνουμε με τα μνημόνια, βγαίνουμε στις αγορές και ξεκινάει η ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή όμως ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα». Όλοι πλέον γνωρίζουμε τι σημαίνει «δημοσιονομική ισορροπία» και «δομικές μεταρρυθμίσεις». Να μην έχουμε αυταπάτες, ότι η όποια ανάπτυξη θα είναι σε όφελος όλων. Αυτοί που θα ωφεληθούν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί και να γίνει συνένοχος στα σχέδιά τους. Να χρησιμοποιήσουμε την πείρα μας, να θυμηθούμε τα χαρτιά που μας έστειλε ο Κατρούγκαλος με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, που έλεγαν ότι θα πάρουμε αυξήσεις μετά την ανάπτυξη!
Πολλά από τα μέτρα που έχουν προνομοθετήσει θα αρχίσουν να έχουν οικονομικές συνέπειες για τους συνταξιούχους μετά το 2019. Αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί προσδοκίες ότι χωρίς αγώνες μπορεί και να μην εφαρμοστούν, αντίθετα πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να ανεβούν οι αγωνιστικές διαθέσεις, να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει. Το  κίνημα των συνταξιούχων έχει δυνατότητες και προοπτική.
Δεν είναι τυχαίο που μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αναφέρεται σε μας, στη δράση του συνταξιουχικού κινήματος. Έχουμε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό αρκετά κυβερνητικά στελέχη, στην προπαγάνδα τους υπόσχονται ότι θα εξετάσουν το ζήτημα μετά τον Αύγουστο ή τον Οκτώβριο στους προϋπολογισμούς των κρατών που θα συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η  επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων από τον ΕΟΠΥΥ το 2017, το σταμάτημα των κλεμμένων της Αλληλεγγύης από τις επικουρικές συντάξεις και η επιστροφή των αναδρομικών τέλος του Ιούλη, δεν έγιναν από καλή διάθεση της κυβέρνησης. Ούτε γιατί οι συνταξιούχοι μετά από προτροπή των ΑΓΣΣΕ, του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΕΝΔΙΣΥ), της ΠΟΣ/ΔΕΗ και άλλων εργοδοτικών - κυβερνητικών συνταξιουχικών οργανώσεων, καθώς και των μεγαλοδικηγορικών γραφείων, κατέθεταν αιτήσεις που κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Έγιναν κάτω από την πίεση των αγώνων της ΣΕΑ , που καθημερινά είναι στους δρόμους και διεκδικεί αγωνιστικά αυτά για τα οποία έχουμε πληρώσει .   
Με την ενίσχυση των συλλογικών μας αγώνων μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα . Να μην αποδεχθούμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Να δημιουργήσουμε γερό, μαζικό, αγωνιστικό κίνημα των συνταξιούχων δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα. Να μεγαλώσουμε τη συμμετοχή των συνταξιούχων στις συγκεντρώσεις. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι με αισιοδοξία. Να απαντάμε στο φόβο και στη λογική του «δε γίνεται τίποτα». Να απομονώσουμε τις ηγεσίες της ΑΓΣΣΕ, μιας οργάνωσης χωρίς συνταξιούχους, χωρίς δράση. Είναι συνεργάτες της ΓΣΕΕ και μαζί με το λεγόμενο ΔΙΚΤΥΟ, τα διάφορα σωματεία που ανήκουν στην ΠΟΣ/ΔΕΗ και τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία, δρουν ενάντια στα προβλήματα των συνταξιούχων και τους οδηγούν χωρίς λόγο και χωρίς αιτία να καταθέτουν αγωγές και αιτήσεις. Να μην πιστεύουμε στη θεωρία του «μικρότερου κακού». Δεν κατεβάζουμε τον πήχη των διεκδικήσεων. Είναι όλα πληρωμένα με αίμα και θυσίες. Δεν τα χαρίζουμε στους δανειστές και τους τραπεζίτες. Δεν θα επιτρέψουμε: Να καταργήσουν το Δημόσιο Κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Το κλείσιμο των μονάδων Υγείας και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Διεκδικούμε τα αιτήματά μας με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες. Άμεσα: Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Να μην υπάρξει επανυπολογισμός των συντάξεων Να μη μειωθεί το αφορολόγητο Να εκδοθούν οι χιλιάδες συντάξεις που καθυστερούν 3-4 χρόνια Να επανέλθουν οι συντάξεις χηρείας στο πρότερο καθεστώς Να δίνεται το ΕΚΑΣ με τα προηγούμενα εισοδηματικά κριτήρια Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η σημαντική αύξηση των μελών του Συλλόγου πάνω από 20% και η μαζική συμμετοχή στις εκλογές πάνω 60%, δείχνουν ότι η αγωνιστική-διεκδικητική γραμμή που έχει ο ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ είναι η σωστή. Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και γενικά η ανταπόκριση των μελών μας σε όλες τις δράσεις του Συλλόγου μας έχει  κάνει, τον ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ, πρώτο Σύλλογο στους συνταξιούχους της ΔΕΗ αλλά και συνολικά στο συνταξιουχικό κίνημα. 
Το νέο ΔΣ που εκλέχθηκε, είναι:
Πρόεδρος                                                   Πολύβιος Τσίρκας
Α’ Αντ/δρος                                                Νίκος Γερογιάννης
Β’ Αντ/δρος                                                Δημήτρης Ιωαννίδης
Γεν. Γραμματέας                                       Παναγιώτης Πάλμος
Α’ Αναπλ. Γραμματέας                           Διαλεχτή Δερέμπεη
Β’ Αναπλ. Γραμματέας                            Γιώργος Τσούπρος
Ταμίας                                                         Σταμάτης Πατεράκης
Αναπλ. Ταμίας                                          Απόστολος Παπανικολάου
Γραμ. Δημοσ. Σχέσεων                           Γιώργος Λαλαίος
Γραμ. Διεθνών Σχέσεων                        Δημήτρης Νικολάου
Γραμ. Τύπου & Ενημέρωσης                 Αιμιλία Αγκαβανάκη
Μέλη: Ολυμπιάδα Κίσσα, Φάνης Σβολάκης, Θανάσης Κρέτσης, Νίκος Κωτσίρος, Δάντης Παπαλεξίου, Γιάννης Δρακάκης, Βασίλης Ζησιόπουλος, Νίκος Τουρλίδας, Κώστας Γούλας και Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Το νέο ΔΣ σας εύχεται καλό Καλοκαίρι
Αθήνα, Ιούλιος 2018
Υστερόγραφο:
Καλούμε όλους τους συνάδελφους αν έχουν e-mail ή αν έχουν αλλάξει αριθμό σταθερού - κινητού τηλέφωνου ή διεύθυνση κατοικίας να το δηλώσουν στο Σύλλογο για να τους ενημερώνουμε άμεσα μέσω sms ή ηλεκτρονικά.
 Επίσης μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ: www.pasas-deh.gr

Εκλογές 2018
bottom of page