top of page

Εκδρομή της Τ.Ε Θεσ/νικης

Ο  Σύλλογος Συνταξιούχων ΠΑ.Σ.Α.Σ ΔΕΗ Θεσ/νίκης,  που στεγάζεται στα γραφεία της ΔΕΗ (Αγ. Δημητρίου 37), στον έκτο όροφο, διοργανώνει 8ήμερη εκδρομή στην Ανατολική Ευρώπη από τις 26.10.2016.
Οι πόλεις που θα επισκεφτούμε είναι: Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Κρακοβία, (Αλατωρυχεία, Άουσβιτς), Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, επίσκεψη στη Βιέννη και επιστροφή, με διανυκτέρευση στο Βελιγράδι.
Τιμή συμμετοχής 415 ευρώ το άτομο με ημιδιατροφή.
Προκαταβολή 100 ευρώ έως 15.9.2016.
Τηλ. επικοινωνίας 6946124294  κ. Ράντογλου Ρούλα και στο Γραφείο του Συλλόγου 2310556555.

                             ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η ημέρα : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ  (600 χλμ)
Αναχώρηση στις 5 π.μ. από Θεσσαλονίκη, ημίωρη στάση σε καφέ της Ε.Ο για το συνοριακό σταθμό των ΕΥΖΩΝΩΝ. Έλεγχος διαβατηρίων και συνεχίζουμε το ταξίδι μας για τη ΣΕΡΒΙΑ  και την πρωτεύουσα, Βελιγράδι. Τακτοποίηση, περιήγηση στην πόλη. Ελεύθερος χρόνος στον πεζόδρομο. Δείπνο, διανυκτέρευση.

2η ημέρα : ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΝΟΒΙΣΑΝΤ – ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (420 χλμ)
Πρωινό, αναχώρηση για το ΝΟΒΙΣΑΝΤ, ξενάγηση και αναχωρούμε για τα σύνορα της Ουγγαρίας. Έλεγχος στα σύνορα. Άφιξη στην Βουδαπέστη, ξενάγηση στην μνημειώδη πλατεία των Ηρώων με το μνημείο της χιλιετηρίδας, για να γνωρίσουμε την ιστορία της χώρας. Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, την λεωφόρο της Δημοκρατίας με την ΟΠΕΡΑ και τα καλοδιατηρημένα κτίρια, το ογκώδες ΜΠΑΡΟΚ Κοινοβούλιο και τις γέφυρες που ενώνουν την Βούδα με την Πέστη. Μετά, θα περάσουμε στη Βούδα, όπου θα θαυμάσουμε το Κάστρο, το άγαλμα της Ελευθερίας, την Εθνική Πινακοθήκη, τον Πύργο των Ψαράδων, τον ιστορικό Ναό του ΑΓ. ΜΑΤΤΙΑ (όπου εστέφοντο οι Ούγγροι βασιλιάδες).  Στη συνέχεια, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ημέρα : ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΣΛΟΒΑΚΙΑ- ΚΡΑΚΟΒΙΑ (430 χλμ).
Πρωινό, αναχώρηση για την Κρακοβία. Θα διασχίσουμε την Σλοβακία, όλη τη χώρα και θα έχουμε στάση και σχετική παραμονή στην όμορφη Banska Bystrica. Συνεχίζουμε για την παλιά βασιλική πρωτεύουσα της Πολωνίας, την Κρακοβία, μία από τις πιο κομψές πόλεις της Ευρώπης, με ηλικία πάνω από 1000 χρόνια. Θεωρείται η καρδιά & η ψυχή της Πολωνίας, πατρίδα πολλών σημαντικών καλλιτεχνών, συγγραφέων, μουσικών, σκηνοθετών & έδρα ενός από τα πιο παλιά Πανεπιστήμια του κόσμου. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση, δείπνο, διανυκτέρευση.

4η ημέρα : ΚΡΑΚΟΒΙΑ/ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ – ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΑ
Πρωινό, περιήγηση της Κρακοβίας, μια από τις λίγες  μεγάλες πόλεις της Πολωνίας που δεν καταστράφηκαν από τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αι. Η άριστα διατηρημένη Πλατεία της Αγοράς, ο λόφος του Κάστρου την κάνουν δελεαστική πόλη. Σχεδόν όλα τα αξιοθέατά της μπορεί να τα δει κανείς περπατώντας, αφού οι πιο πολλοί δρόμοι της παλιάς πόλης είναι πεζόδρομοι. Παρ’ όλο το ιστορικό της παρελθόν που καθρεφτίζεται στις εκκλησίες, τα μουσεία, τα μνημεία, η Κρακοβία είναι μία σύγχρονη, ζωντανή πόλη. Αναχώρηση για τα αλατωρυχεία, ηλικίας 700 χρόνων, είναι στη Βιέλιτσκα, προστατευόμενα από την UNESCO, 15 χλμ. N.Α της Κρακοβίας & αποτελούν μια εκπληκτική, υπόγεια εμπειρία. Αποτελούν μοναδικό κειμήλιο στην ιστορία των ορυχείων. Οι υπόγειες στοές στις οποίες βρίσκονται εκκλησίες σκαλιστές πάνω στο αλάτι, μικρές φωσφορίζουσες λίμνες και τα ξύλινα υποστυλώματα των στοών, τα οποία είναι αληθινά καλλιτεχνήματα μαραγκών της παλιάς εποχής, προσδίδουν μια γοητεία, η οποία παρακινεί τους ανθρώπους από όλον τον κόσμο, εδώ και αιώνες, να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης. Επιστροφή στην Κρακοβία. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα : ΚΡΑΚΟΒΙΑ – ΑΟΥΣΒΙΤΣ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ (300 χλμ)
Πρωινό, αναχώρηση για Άουσβιτς. Θα επισκεφτούμε το μουσειακό χώρο Άουσβιτς- Μπιρκενάου, ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 2 εκ. άτομα κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Άφιξη το απόγευμα στην Βαρσοβία, αρχαία πρωτεύουσα των δουκών της Μαζοβίας, που βρίσκεται στον κατάλογο της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO και σημαντικό πόλο έλξης για τους συντηρητές μνημείων ανά τον κόσμο. Θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα της ιστορικής πόλης που περιβάλλεται από τις παλιές οχυρώσεις. Θα δούμε την κεντρική πλατεία της Αγοράς, το Βασιλικό Ανάκτορο, πολύ καλό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, που τώρα λειτουργεί σαν Μουσείο και έδρα της Βουλής Seim,  το παλάτι και την  πλατεία του Κάστρου Plac Zamkowy, από τα λίγα σημεία που σώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, το μνημειώδες Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης, δώρο του Στάλιν στη Βαρσοβία, το Μεγάλο Θέατρο Βιέλκι, που στεγάζει την όπερα και το μπαλέτο, το μπαρόκ παλάτι Κρασίνσκι από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, τους Βασιλικούς κήπους, και το  Εβραϊκό Γκέτο, το σπίτι της Μαρίας Κοζλόφκα Κιουρί, που τιμήθηκε με Νόμπελ, το άγαλμα του Φρεντερίκ Σοπέν, που στολίζει τους κήπους του ανακτόρου Λαζιένσκι. Στο ελεύθερο απόγευμα επισκεφτείτε το πρόσφατο ανακαινισμένο Πολυκατάστημα Bracia Jablowscy, με πολλές σύγχρονες φίρμες, ή απολαύστε τον καφέ σας στο γνωστό Μπλικλ καφέ ή στο δημοφιλές ζαχαροπλαστείο Emil Wedel. Μπορείτε ακόμα να περπατήσετε κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Βιστούλα, στην περιοχή της Βασιλικής οδού.

6η ημέρα : ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ (680 χιλ)
Πρωινό, αναχώρηση για την πρωτεύουσα της ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ την ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.  Η Σλοβακία κατοικείται από τους Σλοβάκους εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια.  Οι Ούννοι κατέκτησαν τη Σλοβακία, όπως και οι Ούγγροι αργότερα, οι οποίοι έμειναν στη χώρα για 1000 περίπου χρόνια, και την προσάρτησαν στη μοναρχία της Αυστροουγγαρίας. Το 1918 σχημάτισαν με τους Τσέχους το κράτος της  Τσεχοσλοβακίας. Οι Σλοβάκοι πίεσαν για μεγαλύτερη αυτονομία, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 1993, η Τσέχικη και Σλοβάκικη συνομοσπονδία να γίνουν δύο αυτόνομα κράτη. Ο χρυσός υπήρξε για πολλά χρόνια ο πλούτος της χώρας. Μέχρι και το 1918 έφτιαχναν χρυσά δουκάτα στην Κρέμνιτσα. Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης για να δούμε το κάστρο, τον καθεδρικό ναό, το θέατρο, την όπερα και την θαυμάσια αγορά.  Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Δείπνο, Διανυκτέρευση.

7η ημέρα : ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (575 χλμ)
Πρωινό, αναχώρηση για την όμορφη πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι. Περιήγηση. Τα περισσότερα αξιοθέατα του Βελιγραδίου συγκεντρώνονται στην  παλιά πόλη. Το πιο γνωστό σημείο της παλιάς πόλης είναι το φρούριο Kalemegdan, που έχει μετατραπεί σε πάρκο και έχει πολλά αξιοθέατα, όπως το στρατιωτικό μουσείο, τον ζωολογικό κήπο αλλά και ωραία θέα στην πόλη και τους ποταμούς Δούναβη και Σάββα. Πολύ κοντά στο φρούριο βρίσκεται η πλατεία Δημοκρατίας, μια μεγάλη και εντυπωσιακή πλατεία με όμορφα κτίρια. Θα δούμε επίσης τον πύργο, όπου εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος, που μοιάζει  με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Ο πύργος Νεμπόισα, που χτίστηκε το 1460, το όνομα του σημαίνει «ατρόμητος», διότι κατείχε καίρια θέση εκτός του βασικού οχυρωματικού συστήματος της πόλης του Βελιγραδίου. Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς ο  πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Εκεί βρήκε τον θάνατο ο Ρήγας Φεραίος, το 1798, ενώ αγωνιζόταν για την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα. Η μετατροπή του πύργου σε μουσείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας, το 2007.  Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

8η ημέρα : ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (600 χλμ).
Πρωινό. Παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Στάση στην πόλη ΝΙΣ, τη γενέτειρα του Μ. Κωνσταντίνου και χρόνος ελεύθερος στην αγορά. Αργότερα, περνάμε τα σύνορα των Σκοπίων και άφιξη το βραδάκι στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :
1.       Μεταφορές με σύγχρονα πούλμαν μεDVD, CD.
2.       Διαμονή σε ξενοδοχεία 4 ****
3.       Ημιδιατροφή
4.       Περιηγήσεις, ξεναγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα
5.       Έμπειρο αρχηγό – συνοδό του γραφείου
6.       Τοπικό Ξεναγό
7.       Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :
8.       Είσοδοι μουσείων – αρχαιολογικών χώρων
9.       Προσωπικά έξοδα, ποτά και επιπλέον γεύματα στα ξενοδοχεία
10.   Διασκεδάσεις και προτεινόμενες επιπλέον παροχές

        ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Εκδρομή της Τ.Ε Θεσ/νικης
bottom of page