top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ

Στο τέλος Ιούλη 2015 με Δελτίου Τύπου του Συλλόγου μας σας ενημερώναμε για τις επιπτώσεις από τα δύο Νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στις 15-7-2015 και στις 22-7-2015. Νομοσχέδια που περιείχαν τα προαπαιτούμενα του νέου Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στις 13-14 Αυγούστου 2015 και έγινε Νόμος με αριθμό 4336/2015.
Ο Νόμος αυτός περιλαμβάνει:
Α’ μέρος: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και τη Σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης» δηλ. το λεγόμενο 3ο Μνημόνιο, που κατατέθηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψηφίστηκε από 222 βουλευτές συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ.
Το 3ο αυτό μνημόνιο, είναι το χειρότερο γιατί περιέχει και τα δύο προηγούμενα, με τις μεγάλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και όσα δεν πρόλαβαν να εφαρμοστούν, που στην ολοκλήρωση των νέων αντιλαϊκών μέτρων θα κάνουν ακόμη πιο βαρύ τον τελικό απολογισμό, στα συσσωρευμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.
Το 3ο μνημόνιο-συμφωνία έχει διάρκεια τριετίας και οι κυβερνητικοί σχηματισμοί που θα προκύψουν από τις εκλογές, υπόσχονται όλοι την υλοποίησή του!

Ας δούμε τι προβλέπει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ για το τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ.
«…… Για την επιτυχία του θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη. Για το σκοπό αυτό απαιτείται πολιτική δέσμευση αλλά επίσης και η τεχνική ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να την υλοποιήσει… ».

Παράγραφος 2.5.1 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του 2010 και 2012 (Νόμοι Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) εάν εφαρμοστούν πλήρως θα βελτιώσουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος…… Ως εκ τούτου απαιτούνται πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα για την αντιμετώπιση των υφισταμένων διαρθρωτικών προκλήσεων…. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε νέες με στόχο:»
·          Την εξοικονόμηση της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% του ΑΕΠ για το 2016 (περικοπές από τις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις ύψους 2,25 δις ευρώ).
·          Πλήρη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του 1ου και 2ου μνημονίου.
·          Αύξηση του ποσοστού των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% στο ποσόν που παίρναμε πριν το 2010 (το κόστος υπολογίζεται σε 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).
·          Επιβολή κρατήσεων για την υγεία στις επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 6% στο καθαρό ποσόν που παίρνουμε σήμερα (οι περικοπές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1-7-2015 και θα κρατηθούν σε δόσεις μέχρι το τέλος του 2015).
·          Θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑ από 1-1-2015 όλα τα Ταμεία των επικουρικών συντάξεων και τα έσοδά τους θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των ασφαλισμένων, με εφαρμογή από 1-1-2015 (δηλ. εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με σοβαρές επιπτώσεις στις επικουρικές συντάξεις). Υπολογίζεται ότι η μείωση για το 2015 θα είναι της τάξης του 5-8%, με αναδρομική ισχύ από 1-1-2015.
·          Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2021, ώστε κανείς ασφαλισμένος να μην συνταξιοδοτείται πριν το 67ο έτος της ηλικίας του.
·          Κατάργηση των κατώτερων συντάξεων όσων συνταξιοδοτούνται μετά την 1-7-2015 και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, από 486 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα σε 392,61 ευρώ.
·          Κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·          Κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία με επακόλουθο την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων.
·          Οικονομικός στραγγαλισμός των Ταμείων Κύριας σύνταξης, αφού η κρατική επιχορήγηση «παγώνει» μέχρι το 2021 στα επίπεδα του 2015, ασχέτως αν οι ανάγκες των Ταμείων μεγαλώνουν από την αύξηση των συνταξιούχων και τη μείωση των εσόδων λόγω της μεγάλης ανεργίας.
·          Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους ως τα τέλη του Δεκέμβρη 2019, αρχίζοντας από το 20% των δικαιούχων που παίρνουν το ανώτερο, από το Μάρτη 2016.

Για τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τους Νόμους του 2012.
« Η ελληνική κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβρη 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012, σε συμφωνία με τους θεσμούς». Όσοι συνάδελφοι ρωτούν αν πρέπει να προχωρήσουμε σε αγωγές για τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, ενημερώνουμε τα μέλη μας και όλους τους συνάδελφους συνταξιούχους ότι η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη με εφαρμογή της από 6-6-2015, δεν έχει αναδρομική ισχύ και καμιά αγωγή που θα κατατεθεί μετά τις ημερομηνίες αυτές δεν μπορεί να είναι απαιτητή. Εξάλλου, σύμφωνα με τα νομικά ισχύοντα , δεν μπορεί Κατώτερο Δικαστήριο να αναιρέσει απόφαση του ΣτΕ.
Γι’ αυτό, ο Σύλλογός μας, με όλο το αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα, ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ στις συναντήσεις που είχαμε με το πρωθυπουργικό Γραφείο και τους Υπουργούς, την υλοποίηση ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ της απόφασης του ΣτΕ, με έναρξη τον Ιούλιο 2015.
Σχετικά με τα 5 ευρώ που δίναμε για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία, έως το Οκτώβριο 2015 θα αποφασίσουν αν θα το επαναφέρουν η θα λάβουν ισοδύναμα μέτρα.
Μετά τις εκλογές και μέχρι τέλος του 2015 πρέπει να εφαρμοστούν και νέα προαπαιτούμενα για το ασφαλιστικό (ήδη λειτουργεί επιτροπή με 12 ειδικούς), μέτρα εργασιακά με προσαρμογή στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (απελευθέρωση απολύσεων, νέο συνδικαλιστικό νόμο, περιορισμό των απεργιών, ιδιωτικοποιήσεις, απογείωση της φοροληστείας στους φτωχούς αγρότες, νέες παρεμβάσεις στη φορολογία μισθών και συντάξεων, εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβρη 2015, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά έως το τέλος του 2016).
 Συγχρόνως, κάθε δόση του τρίχρονου δανείου που θα εκταμιεύεται, θα συνοδεύεται και από νέα προαπαιτούμενα, που θα κτυπούν ακόμα περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, όποιο κορμό κι αν έχει, όποιο πρόσημο κι αν έχει είναι υποχρεωμένη για τα επόμενα τρία χρόνια –και όχι μόνο- να εφαρμόσει όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω, αφού τα έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές. Για τα παράλληλα μέτρα και τις υποσχέσεις τους, δηλ. να τα δίνουν στη μια τσέπη και να τα παίρνουν από την άλλη, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του από τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια (τις περικοπές των συντάξεων με τους νόμους του 2010 & 2012, τις υποσχέσεις ένα χρόνο πριν στην έκθεση της Θεσσαλονίκης και εξακολουθούν να μας λένε ψέματα).
Δεν αποδεχόμαστε τα ψέματά τους, το κλέψιμο του ιδρώτα μας μετά από 32 και 35 χρόνια εργασίας, τους πήραμε χαμπάρι. Δεν αποδεχόμαστε τα 3 μνημόνια – συμφωνίες ή όπως αλλιώς θέλουν να τις ονομάζουν, δεν αποδεχόμαστε τους εφαρμοστικούς νόμους, νέους και παλιούς.
Έχουμε αποκτήσει εμπειρία και γνώση μέσα από τους αγώνες μας τόσο σαν εν ενεργεία όσο και σαν συνταξιούχοι το προηγούμενο διάστημα.
Μόνο ο Σύλλογός μας ο ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ από το συνδ. κίνημα της ΔΕΗ, μαζί με την Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ που είμαστε μέλος της και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων του ΠΑ.Μ.Ε, παραβρέθηκε στις 13 Αυγούστου στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο 3ο μνημόνιο, όπως έκανε πάντα τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αγώνες μας αυτοί αποτελούν παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό κίνημα, στη δύσκολη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας.
Το Δ.Σ του Συλλόγου μας, στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε πρόγραμμα δράσης αμέσως μετά τις εκλογές, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ και τη ΣΕΑ, για ανυποχώρητο αγώνα ώστε να προστατεύσουμε την ζωή μας και τη ζωή των παιδιών και των εγγονιών μας, από τις συνέπειες των βάρβαρων και αντιλαϊκών πολιτικών.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους, να δοκιμάσουν με όποιες δυνάμεις έχουν την πιο αποτελεσματική επιλογή που μέχρι σήμερα είχαν παροπλισμένη. Δηλ. το δρόμο του αγώνα με συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους, τον αγώνα της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συμμαχίας. Μαζικοποιείστε τον ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ, με τη διάδοση του σε όσους συνάδελφους γνωρίζετε.
Μπορούμε κι εμείς οι συνταξιούχοι να βοηθήσουμε στην ανασύνταξη του συνδ. κινήματος ώστε να γίνει ένα πραγματικό στήριγμα στην επίλυση των προβλημάτων μας και κυματοθραύστης στις βάρβαρες πολιτικές αλλά και να σταθεί απέναντι στις συμβιβασμένες ηγεσίες τόσο των εργαζομένων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) όσο και των συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ-ΠΟΣ/ΔΕΗ), που χρόνια τώρα μας οδηγούν στην αδράνεια, τον εφησυχασμό και το θάψιμο των αιτημάτων μας.
Δεν πρέπει να περάσει η απογοήτευση, η μιζέρια, η απαισιοδοξία., η αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες. Να μην χάσουμε την πίστη μας στο δίκαιο και τη δύναμη των αγώνων μας. Να δυναμώσει η ενότητα των συνταξιούχων, πρώτα με τους εργαζόμενους γιατί είναι τα παιδιά μας και μετά με όλους τους συνταξιούχους της χώρας, ώστε με ετοιμότητα να εμποδίσουμε τις αντισυνταξιουχικές και αντεργατικές πολιτικές ανοίγοντας το δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μας.

Τώρα αναπλήρωση όλων των απωλειών μας. Είναι δικά μας δουλεμένα χρήματα και παροχές, που δεν μας τα χάρισε κανένας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ü Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί-αντιασφαλιστικοί νόμοι, όλων των μνημονίων.
ü Αποκατάσταση των συντάξεών μας στις πριν το 2010.
ü Αποκλειστική δημόσια-δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
ü Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ü Κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον Κλάδο Υγείας (τα έχουμε πληρώσει και με το παραπάνω όταν εργαζόμασταν).
ü Καταβολή των δώρων σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς και προαπαιτούμενα.
ü Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ από τον Ιούλιο του 2015, χωρίς προαπαιτούμενα.
ü Κατάργηση με νόμο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τον Ιούνιο 2015 διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογό μας και εκλέχθηκε νέο Δ.Σ και Εξελ. Επιτροπή καθώς και οι αντιπρόσωποι για την Ομοσπ. Συντ/χων ΙΚΑ, για τα επόμενα 3 χρόνια.
Κατ’ αρχάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη μας που με την δική τους συμβολή, πετύχαμε μέσα σε 6 χρόνια δράσης του Συλλόγου, να γίνουμε ο πρώτος σε δύναμη Σύλλογος όχι μόνο στο χώρο της ΔΕΗ αλλά σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μας.
Επίσης να σας ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη συμμετοχή σας, που πλησίασε το 60%, ποσοστό πρωτόγνωρο ακόμη και σε εργαζόμενους.
Οι υποχρεώσεις του νέου Δ.Σ μεγαλώνουν. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε τη δράση μας και την αποτελεσματικότητά μας στην επίλυση των αιτημάτων μας, την αλληλεγγύη, την ενότητα των συνταξιούχων.
Παλεύουμε για την μαζικοποίηση και την εγγραφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων της ΔΕΗ στο Σύλλογό μας τον ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ.
Υποσχόμαστε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείξατε.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος                                                    Πολύβιος Τσίρκας
Α’ Αντ/δρος                                                 Νίκος Γερογιάννης
Β’ Αντ/δρος                                                 Ευγένιος Ψαθάς
Γεν. Γραμματέας                                        Παναγιώτης Πάλμος
Α’ Αναπλ. Γραμματέας                              Διαλεχτή Δερέμπεη
Β’ Αναπλ. Γραμματέας                                Κώστας Ιωαννίδης
Ταμίας                                                         Δημήτρης Νικολάου
Αναπλ. Ταμίας                                           Γιώργος Μποζαντζής
Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων               Φάνης Σβολάκης
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων                   Γιώργος Τερζίδης
Γραμματέας Τύπου & Ενημέρωσης  Κώστας Μάζης
Μέλη: Λαμπρινή Αλεξανδρή, Χαρά Γιωτοπούλου, Δημήτρης Ιωαννίδης, Ολυμπία Κίσσα, Νίκος Κωτσίρος, Κώστας Παπαϊωάννου, Δάντης Παπαλεξίου, Απόστολος Παπανικολάου, Κώστας Σκανδάλης και Γιώργος Τσούπρος.

Για το Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ
Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Πολύβιος Τσίρκας                            Παναγιώτης Πάλμος


ΥΓ1. Η ΔΕΗ μονομερώς σταμάτησε την αποστολή εξοφλητικών της κύριας σύνταξης. Το ΙΚΑ μας ενημέρωσε ότι θα δημιουργήσει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο απ’ όπου θα εκτυπώνουμε τα εξοφλητικά μας όπως στο ΕΤΕΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα σας ενημερώσουμε.

ΥΓ2. Επίσης η ΔΕΗ αποφάσισε και δεν θα μας στέλνει πλέον κάθε δίμηνο έναντι λογαριασμό του μειωμένου τιμολογίου. Αντί αυτού θα στέλνει εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε τετράμηνο .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
bottom of page