top of page

Ανακοίνωση του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ για τις κρατήσεις του Νόμου 4093

Δεκέμβρης 2012
Μετά την ομοβροντία των μέτρων του 2010 και 2011 που μείωσαν τις συντάξεις μας κατά 40% και που θα ήταν τα τελευταία, -όπως έλεγαν- η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την ψήφιση του Ν. 4093/2012, τις πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου και την έκδοση των 18 ερμηνευτικών εγκυκλίων, βάζει σε εφαρμογή τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές του 3ου μνημονίου που μαυρίζουν τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων. Αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους τους ασφαλισμένους Ορίζεται κατώτερος μισθός στα 586 ευρώ μικτά! καταργώντας ταυτόχρονα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Οι τριετίες παγώνουν επ’ αόριστον-καταργούν τα οικογενειακά επιδόματα Εφαρμόζεται το διακεκομμένο ωράριο εργασίας Μειώνεται η αποζημίωση λόγω απόλυσης Οι τριετίες των εργαζομένων παγώνουν …επ’ αόριστον Το ΕΚΑΣ θα αποδίδεται πλέον σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65 έτος ηλικίας, από τα 60 που ήταν μέχρι σήμερα Απαλλάσσει τους εργοδότες από τις εισφορές προς ΟΕΚ και Οργ. Εργ. Εστίας, με κέρδος τους περίπου 250 εκατ. ευρώ το χρόνο Κάνει τραγικές περικοπές στα έσοδα των Δήμων, αύξηση των Δημοτικών φόρων, απαγόρευση των προσλήψεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, απολύσεις κλπ. Καταργεί δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα Αδείας από 2013 (το Δεκέμβρη του 2012 θα πάρουμε το τελευταίο) Μειώνει τις συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1000 ευρώ Η εκτέλεση κάθε συνταγής θα χρεώνεται με 1 ευρώ και η εισαγωγή στο δημόσιο νοσοκομείο με 25 ευρώ Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργούν τις φοροαπαλλαγές, φορολογούν τα πάντα Άλλαξε ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ και γίνονται κι’ άλλες περικοπές Για το εφάπαξ ψηφίστηκε ρύθμιση με την οποία όσοι συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν από 1-8-2010 και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση χορήγησης του ΕΦΑΠΑΞ , θα υποστούν επιπλέον μείωση 3,84% αφού τους κρατηθούν πρώτα το 25% ή το 30% σύμφωνα με το Ν. 4024/2011.
Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με απόφασή του που θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι 31/12/2012 και με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, θα καθορίσει τη νέα τεχνική βάση για τις εφάπαξ παροχές από τους Φορείς Πρόνοιας καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίησή της.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟ Ν.4093/2012
Με τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από 1-1-2013 η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων που καταβάλλονται από οποιαδήποτε πηγή, μειώνονται ως εξής:
Για ποσό από 1000 ευρώ έως 1500 ευρώ μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και το ποσόν που απομένει δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1000 ευρώ.
Ποσό από 1501 ευρώ έως 2000 ευρώ μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και το ποσόν που απομένει δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1425 ευρώ.
Ποσό από 2001 ευρώ έως 3000 ευρώ μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και το ποσόν που απομένει δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1800 ευρώ.
Ποσό από 3001 ευρώ και πάνω μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 20% και το ποσόν που απομένει δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 2550 ευρώ.
Το ποσόν στο οποίο θα υπολογίζεται η μείωση είναι το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων (κύρια και επικουρική) στις 31/12/2012 αφού αφαιρεθεί η εισφορά αλληλεγγύης και  οι κρατήσεις των νόμων 4024/11 και 4051/12. Το ποσό της κράτησης θα επιμερίζεται αναλογικά στις διάφορες συντάξεις.
Εξαιρούνται των κρατήσεων όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα του Ν. 1140/1981.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων ότι τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα και το βαρέλι δεν έχει πάτο. Αφού με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, καθιερώνονται νέες κλίμακες φόρου, καταργείται το αφορολόγητο των 5000 ευρώ, φορολογούνται ακόμα και οι άνεργοι, μπαίνει φόρος στην μικρή ακίνητη περιουσία και μια σειρά άλλα μέτρα.
Με τη νέα αγορά ομολόγων, παρ’ ότι δεν είναι υποχρεωτική αλλά γίνεται δήθεν για την «σωτηρία της πατρίδας», τα ασφαλιστικά Ταμεία θα προχωρήσουν σε αγορά και «κούρεμα» με χασούρα δισ ευρώ, με συνέπεια τη νέα μείωση των συντάξεων το 2013.
Εξάλλου, στο Γιουρογκρούπ που έγινε στις 26/11/2012 η ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ «εκτιμώντας» τις θυσίες του ελληνικού λαού, αποφάσισαν να δώσουν τη δόση αλλά υπό τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και αν χρειαστεί με νέα μνημόνια μέχρι της τελικής εξαθλίωσης συνταξιούχων και εργαζομένων.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι φιλολαϊκή λύση εξόδου από την κρίση μέσα στην Ευρ. Ένωση δεν μπορεί να υπάρχει, ανεξάρτητα ποιος είναι στο τιμόνι της διαπραγμάτευσης.
Οι αυταπάτες για επιστροφή των κατακτήσεων των προηγουμένων ετών, εξανεμίζονται.
Η κρίση που περνάμε, απαιτεί από τους κυβερνώντες και την Τρόικα να πάρουν μέτρα που σαν αποτέλεσμα θα έχουν την παραπέρα συρρίκνωση μισθών και συντάξεων.
Λύση υπάρχει για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μόνο όταν κατανοηθεί ότι η διέξοδος δεν εξαρτάται από το ποιος είναι ο διαχειριστής αλλά ο λαός να πιστέψει στην δύναμή του και τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα μας να τον διαχειρίζεται ο ίδιος προς όφελός του.
Πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή στα Σωματεία που παλεύουν, αγωνίζονται και διεκδικούν σχεδιασμένα τα δίκαια αιτήματα των μελών τους.
Να αναπτυχθεί κίνημα που θα συνεργάζεται με τους φορείς των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στις 29-30 και 31/10/2012 έγιναν οι εκλογές του Συλλόγου μας ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ, για την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Δ.Σ (Κ.Δ.Σ), της Κεντρικής Εξελ. Επιτροπής (ΚΕΞΕΠ) και των αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία του ΙΚΑ.
Δημιουργήθηκαν 7 εκλογικές περιφέρειες και στήθηκαν κάλπες στους αντίστοιχους Νομούς. Δεν έγινε ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας και η συμμετοχή ήταν αυτοπρόσωπη. Η προσέλευση των συναδέλφων ήταν μαζική, έγιναν νέες εγγραφές στο Σύλλογο και αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η ενεργή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες. Τους ευχαριστούμε όλους.
Μετά την συγκρότηση σε Σώμα, το νέο Κ.Δ.Σ έχει ως εξής:
Πρόεδρος                                       Πολύβιος Τσίρκας
Α’ Αντ/δρος                                    Κώστας Μάζης
Β’ Αντ/δρος                                     Ευγένιος Ψαθάς
Γεν. Γραμματέας                           Παναγιώτης Πάλμος
Α’ Αναπλ. Γραμματέας                 Νίκος Γερογιάννης
Β’ Αναπλ. Γραμματέας                  Κώστας Ιωαννίδης
Ταμίας                                               Δημήτρης Νικολάου
Αναπλ. Ταμίας                                 Γιώργος Μποζαντζής
Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων       Φάνης Σβολάκης
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων             Γιώργος Τερζίδης
Γραμματέας Τύπου & Ενημέρωσης     Σκεύος Γλυνάτσης
Μέλη: Χαρά Γιωτοπούλου, Κώστας Σκανδάλης, Κώστας Παπαϊωάννου, Θανάσης Κρέτσης, Νίκος Κωτσίρος, Νίκος Νταουντάκης, Πέτρος Παπαδάκης, Δάντης Παπαλεξίου, Δημήτρης Ιωαννίδης και Κώστας Βασιλειάδης.
Η Κ.ΕΞ.ΕΠ έχει ως εξής:
Πρόεδρος Γιώργος Τσούπρος, Αντ/δρος Λαμπρινή Αλεξανδρή, Γραμματέας Χρήστος Γιαρίμαγας και Μέλη Σταύρος Μπάρκας, Γρηγόρης Κατσούδης.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το νέο Δ.Σ  σας καλεί να γίνετε αγγελιοφόροι της δράσης του Συλλόγου μας και να ενημερώσετε τους συναδέλφους, να γραφτούν στον ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ που αναδεικνύει τις πολιτικές αιτίες και τους υπεύθυνους των προβλημάτων μας και παλεύει σχεδιασμένα για την αντιμετώπισή τους.
Να συσπειρωθούν όλοι στον ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ και να απομακρυνθούν από τις ηγεσίες εκείνες που βάλανε πλάτη για το πέρασμα αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων.
Όχι πια άλλες αυταπάτες! Είμαστε πλέον όλοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και σαν συνταξιουχικό κίνημα της ΔΕΗ μόνο μέσα από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ και τις άλλες συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας.
Η συμβιβασμένη ΠΟΣ/ΔΕΗ, με ανύπαρκτη αγωνιστική δραστηριότητα και ξεκομμένη από το αγωνιστικό συνταξιουχικό  κίνημα, δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καλούνται όσοι συνάδελφοι έχουν τέκνα μέχρι 12 ετών (μη συμπληρωμένο το 12ο έτος), να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο ΑΜΕΣΑ!!!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
Πολύβιος Τσίρκας                      Παναγιώτης Πάλμος

Ανακοίνωση του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ για τις κρατήσεις του Νόμου 4093
bottom of page