top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Υπόμνημα

Έγινε ενημέρωση: 18 Οκτ 2019

Ο Σύλλογος ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ κατέθεσε Υπόμνημα προς

1) Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

2) Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων

3) Διοικητή ΕΦΚΑ

4) Διοικητή ΕΤΕΑΕΠ


Αθήνα 07/10/2019


1. Προς: 1. Υπουργό Εργασίας &

Κοινωνικών Υποθέσεων

Ιωάννη Βρούτση

2. Υφυπουργό Κοινωνικών

Υποθέσεων

Νότη Μηταράκη

3. Διοικητή ΕΦΚΑ

Χρήστο Χάλαρη


4. Διοικητή ΕΤΕΑΠ

Ευάγγελο Κωνσταντίνου


ΥΠΟΜΝΗΜΑ του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ με την επωνυμία ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ.


Αξιότιμοι Κύριοι,

Τις τελευταίες 10ετίες είτε ως εργαζόμενοι είτε ως συνταξιούχοι, με το επιχείρημα της «βιωσιμότητας των Ταμείων», βιώσαμε μια σειρά από ανατροπές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που έκαναν όλο και πιο δύσκολο το δικαίωμα μας στη σύνταξη και τη ζωή με αξιοπρέπεια. Αποκορύφωμα ο ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) που κατακρεούργησε τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Πέρα όμως από τις ανατροπές που βιώνουμε όλοι οι συνταξιούχοι σχεδόν κάθε νόμος στην υλοποίησή του, δημιουργεί αδιέξοδα και πρόσθετα προβλήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν πολιτικές λύσεις. Αντί γι’ αυτό όμως η πολιτική ηγεσία με τις «ήξεις-αφίξεις» απαντήσεις οδηγεί τους συνταξιούχους σε μεγαλοδικηγορικά γραφεία, σε πολυδάπανες και ατέρμονες διαδικασίες.

Σας καλούμε να δώσετε άμεσα λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και από τα οποία ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

  • Άμεση επιστροφή χωρίς προϋποθέσεις των παρακρατηθέντων από τους ν. 4051/2012 και 4093/20012, που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί με την από 2015 απόφαση του ΣτΕ.

  • Οι έμμισθοι μηχανικοί του Ομίλου ΔΕΗ, ουσιαστικά στερούνται το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη αφού σύμφωνα με την «άποψη» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Συντάξεων & Ασφάλισης (ΤΜΕΔΕ), «δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης με τον καταργηθέντα Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) του ΤΣΜΕΔΕ, καθότι ο χρόνος που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι σ’ αυτόν, μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την προσαύξηση της κύριας σύνταξης που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ ως ασφαλισμένοι του εντασσόμενου τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ», χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τις διατάξεις που αφορούν αποκλειστικά την «Ειδική Προσαύξηση».

Θεωρούμε ότι η ερμηνεία αυτή προκύπτει με «λογικό άλμα». Οι υπόψη μηχανικοί κατέβαλαν εισφορές στον ΕΛΠΠ, ο οποίος λειτουργούσε ως φορέας επικουρικής ασφάλισης, και στη συνέχεια κατέβαλαν εισφορές στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ/ΤΕΑΠ- ΔΕΗ και άρα εμπίπτουν στη διάταξη της διαδοχικής επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 2 του ν.3518/2006, που είναι σε ισχύ και δεν έχει αναθεωρηθεί. Σας επισυνάπτουμε αναλυτικά τις θέσεις του Συλλόγου για το θέμα. Ουδέποτε οι ως άνω ασφαλισμένοι εντάχθηκαν στις διατάξεις της «Ειδικής Προσαύξησης».

  • Υπάρχει μεγάλος αριθμός συναδέλφων που καλείται να εξοφλήσει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που προέκυψαν από υπαιτιότητα του ΕΤΕΑΕΠ με συμψηφισμό του συνόλου των χορηγούμενων παροχών. Σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά αυτά είναι υπέρογκα και οι συνάδελφοι στερούνται τη σύνταξή τους για χρόνια.

  • Υπάρχει μέρος συναδέλφων που αποχώρησε την πρώτη περίοδο εφαρμογής του ν. 4387/2016 και επέλεξε να υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησης. Η εφαρμογή της φόρμας όμως δεν τους επέτρεπε να υποβάλουν το αίτημα μέχρι τα μεσάνυχτα του μήνα αποχώρησης από την εργασία με αποτέλεσμα να χάνουν μία σύνταξη αφού σύμφωνα με το νόμο να θεωρούνται συνταξιούχοι από τον επόμενο μήνα κατάθεσης της αίτησης.

  • Δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα του επανυπολογισμού για τους συναδέλφους που ήταν επικουρικά ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΗΕ.

  • Εξακολουθούμε να επιβαρυνόμαστε με 1% επιπλέον κράτηση στο σύνολο της σύνταξής μας για τον Τομέα Πρόνοιας όταν στην πράξη έχουν καταργηθεί όλες οι προβλεπόμενες παροχές.

  • Δεν έχει προχωρήσει, παρά την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, η δημιουργία κωδικών για την κράτηση και απόδοση των συνδρομών στα συνταξιουχικά Σωματεία.

Για την πλειοψηφία των συναδέλφων η σύνταξη είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσης. Τα προβλήματα που προκύπτουν είτε από την ανεπάρκεια του συστήματος που δημιουργεί καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης, είτε από αυθαίρετες ερμηνείες των νόμων σε βάρος των ασφαλισμένων, οδηγούν στη μείωση του εισοδήματος τους και τους στερούν την αξιοπρεπή διαβίωση.


Αξιότιμοι Κύριοι,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ είναι ο μαζικότερος σύλλογος σε όλους τους συνταξιούχους πανελλαδικά και διεκδικεί την άμεση επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν και τα οποία ενδεικτικά σας αναφέραμε.

Αιτούμεθα άμεσα συνάντηση μαζί σας, ώστε να σας εκθέσουμε και προφορικά τα αιτήματα που αφορούν τα μέλη μας.

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα.


Για το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ


Ο πρόεδρος Ο Γραμματέας


Πολύβιος Τσίρκας Παναγιώτης Πάλμος


Κοινοποίηση:

  1. ΕΦΚΑ/ΤΜΕΔΕ

  2. ΕΤΕΑΕΠ/Ε’ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  3. ΟΣΙΚΑ

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Βράβευση μαθητών και φοιτητών, που διακρίθηκαν στις σπουδές τους κατά το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2023-'24

Βράβευση μαθητών και φοιτητών, παιδιών των εργαζομένων και συνταξιούχων της Επιχείρησης που διακρίθηκαν στις σπουδές τους κατά το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2023-'23. Για να δείτε ή να κατεβάσετε την

Πρόγραμμα αγωνιστικών συγκεντρώσεων της ΣΕΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442 E-m

bottom of page