top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Παρέμβαση του Συλλόγου στον e-ΕΦΚΑ

Έγινε ενημέρωση: 18 Ιουν 2020


Προς: Διοικητή e-ΕΦΚΑ

Κο Χάλαρη Χρήστο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ με την επωνυμία ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Τις τελευταίες 10ετίες όλες οι κυβερνήσεις με το επιχείρημα της «βιωσιμότητας των Ταμείων», κατακρεούργησαν ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το ν. «Κατρούγκαλου» και διακήρυττε ότι θα διορθώσει τις αδικίες όταν γίνει κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν «διόρθωσε» τις αδικίες αλλά συνεχίζοντας στην ίδια ρότα τον θωράκισε και τον έκανε ακόμα πιο άδικο, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα των συνταξιούχων και να δημιουργούνται πρόσθετα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

  • Δραματική είναι η κατάσταση για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, που πέρα από την απώλεια του/της συζύγου που έχουν να αντιμετωπίσουν, δεν τους απονέμεται οριστική σύνταξη, γιατί δεν υπάρχει λογισμικό!!!, με αποτέλεσμα να ζουν στην ένδεια. Επίσης παρά την αποκατάσταση του 70% στις συντάξεις χηρείας από τον 6/2019 εξακολουθούν να πληρώνονται με το 50% της σύνταξης του θανόντα.

  • Σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων γίνεται παρακράτηση του συνόλου της σύνταξης προκειμένου να εξοφληθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που προέκυψαν από υπαιτιότητα του ΕΤΕΑΕΠ και σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά αυτά είναι πολύ μεγάλα, με αποτέλεσμα τη στέρηση της σύνταξής τους για χρόνια. Οι συνάδελφοι έχουν καταθέσει ενστάσεις από το 2014 για τις οποίες δεν έχει οριστεί ακόμα συζήτηση. Πέρα από την πάγια θέση μας ότι τέτοιου είδους οφειλές, που επαναλαμβάνουμε πως δεν προέκυψαν από υπαιτιότητα των συναδέλφων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετικό διακανονισμό, ώστε να μη στερεί από το συνταξιούχο ποσοστό μεγαλύτερο του 25% της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης. Θεωρούμε πως στη δύσκολη στιγμή αυτή, περίοδο παγκόσμιας επιδημίας και γενικής ανασφάλειας, το δίκαιο αίτημα του διακανονισμού των οφειλών καθίσταται επιτακτικά επίκαιρο. Άλλωστε δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τη μη απόδοση των υπόψη οφειλών, αφού εξασφαλίζεται, σύμφωνα με το ν. 4670/2020, ακόμα και σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη.

  • Οι έμμισθοι μηχανικοί του Ομίλου ΔΕΗ, ουσιαστικά στερούνται το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη, αφού σύμφωνα με την «άποψη» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Συντάξεων & Ασφάλισης (ΤΜΕΔΕ), «δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης με τον καταργηθέντα Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) του ΤΣΜΕΔΕ, καθότι ο χρόνος που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι σ’ αυτόν, μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την προσαύξηση της κύριας σύνταξης που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ, ως ασφαλισμένοι του εντασσόμενου τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ», χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τις διατάξεις που αφορούν αποκλειστικά την «Ειδική Προσαύξηση». Θεωρούμε ότι η ερμηνεία αυτή προκύπτει με «λογικό άλμα». Οι υπόψη μηχανικοί κατέβαλαν εισφορές στον ΕΛΠΠ, ο οποίος λειτουργούσε ως φορέας επικουρικής ασφάλισης, και στη συνέχεια κατέβαλαν εισφορές στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ/ΤΕΑΠ- ΔΕΗ και άρα εμπίπτουν στη διάταξη της διαδοχικής επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 2 του ν.3518/2006, που είναι σε ισχύ και δεν έχει αναθεωρηθεί. Ουδέποτε οι ως άνω ασφαλισμένοι εντάχθηκαν στις διατάξεις της «Ειδικής Προσαύξησης».

  • Εξακολουθούμε να επιβαρυνόμαστε με 1% επιπλέον κράτηση στο σύνολο της σύνταξής μας για τον Τομέα Πρόνοιας όταν στην πράξη έχουν καταργηθεί όλες οι προβλεπόμενες παροχές.

Για την πλειοψηφία των συναδέλφων η σύνταξη είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσης. Τα προβλήματα που προκύπτουν, είτε από την ανεπάρκεια του συστήματος που δημιουργεί καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης, είτε από αυθαίρετες ερμηνείες των νόμων σε βάρος των ασφαλισμένων, οδηγούν στη μείωση του εισοδήματος τους και τους στερούν την αξιοπρεπή διαβίωση.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ είναι ο μαζικότερος Σύλλογος σε όλους τους συνταξιούχους πανελλαδικά και διεκδικεί την άμεση επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν και τα οποία ενδεικτικά σας αναφέραμε.

Αθήνα 04/06/2020


Για το Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ ανακοίνωσε τους υποψήφιους των εκλογών για τα Κεντρικά Όργανα του Συλλόγου. Αθήνα, 16/04/2024 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No2 Συνεδρίασε σήμερα την 16η του μηνός Α

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ

Συνήλθε σήμερα η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No1 Συνήλθε σήμερα την 4η του μηνός Απριλίου του έτους 2024 σε Σώμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕΠ) του Σ

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Συνεδρίασε σήμερα 20/03/2024 το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ και αποφάσισε να προχωρήσουμε σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 27/03/2024, ημέρα Τετάρτη στην Αθήνα, στα

bottom of page