top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Λογοτεχνικός περίπατος

«Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο»


Ο ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ διοργανώνει το δεύτερο λογοτεχνικό περίπατο, το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 5:30 το απόγευμα. Θα ξεκινήσουμε από την Ομόνοια, με σημείο συνάντησης το καφενείο «ΝΕΟΝ» (σήμερα «ΒΕΝΕΤΗΣ») και θα καταλήξουμε στη «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» στο Κολωνάκι.

Στην Ομόνοια λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν και λογοτεχνικά στέκια. Ένα απ' αυτά, το «Μπάγκειον», που το υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου (Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ρώμος Φιλύρας, Κώστας Βάρναλης, Μαρία Πολυδούρη κ.ά.). Στην οδό Σταδίου θα σταθούμε στο «Πατάρι του Λουμίδη» για να συναντήσουμε πολλούς εκπροσώπους της λεγόμενης γενιάς του '30 (Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Τσαρούχης, Μάνος Χατζιδάκις). Συνεχίζουμε προς το Πανεπιστήμιο και την οδό Ασκληπιού, στην έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος», όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Τέλλος Άγρας, Ρώμος Φιλύρας, Κλέων Παράσχος, Κώστας Βάρναλης, Δημήτρης Ταγκόπουλος αλλά και ο γείτονάς τους Κωστής Παλαμάς. Μετά από μια ενδιάμεση στάση στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil», σημείο συνάντησης ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων μεταπολεμικά, θα ανηφορίσουμε στο καφενεδάκι της Δεξαμενής για να μιλήσουμε για σημαντικούς και πρωτοπόρους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους, την Γαλάτεια και τον Νίκο Καζαντζάκη, την Έλλη Αλεξίου, τον Κώστα Βάρναλη, τον Μάρκο Αυγέρη αλλά και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του Συλλόγου 2105249317 μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Βράβευση μαθητών και φοιτητών, που διακρίθηκαν στις σπουδές τους κατά το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2023-'24

Βράβευση μαθητών και φοιτητών, παιδιών των εργαζομένων και συνταξιούχων της Επιχείρησης που διακρίθηκαν στις σπουδές τους κατά το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2023-'23. Για να δείτε ή να κατεβάσετε την

bottom of page