top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ

Ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά του 11μηνου για επικουρικές και δώρα.


Απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά του 11μηνου από 6/2015 έως 5/2016.


Δημοσιεύτηκε πρόσφατα άλλη μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ Ολομέλεια 1403-7/2022) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 (συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).

Οι περικοπές αυτές το 2015 είχαν κριθεί αντισυνταγματικές (ΣτΕ Ολομέλεια 2287-2288/2015), με πρόφαση όμως το δημοσιονομικό κόστος, δεν αναγνωρίστηκε αναδρομικότητα της οφειλής.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δε σταμάτησε, ως όφειλε βάσει της απόφασης του 2015, τις παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις μας, αλλά τις ενσωμάτωσε στο νόμο 4687/2016 (Κατρούγκαλου). Έτσι προέκυψε η διεκδίκηση των αναδρομικών από τους συνταξιούχους μόνο για το 11μηνο (από τον 6ο/2015 έως τον 5ο /2016).

Στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ και παρά τις διακηρύξεις της ότι θα υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις, αντί να δώσει σε όλους τους συνταξιούχους έντοκα τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου για κύριες, επικουρικές και δώρα, με το άρθρο 114 του νόμου 4714/2020, νομοθέτησε να αποδοθούν στους συνταξιούχους μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, αποσβένοντας τις απαιτήσεις από τα δώρα και τις επικουρικές και απαγορεύοντάς τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Με τον τρόπο αυτό δεν αποδόθηκαν στους μικροσυνταξιούχους (συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ) που δικαιούνταν αναδρομικά μόνο από τα δώρα και τις επικουρικές.


Από το 2015 μέχρι σήμερα χύθηκε πολύ μελάνι και δαπανήθηκαν πολλές τηλεοπτικές ώρες, για να αποπροσανατολιστούν και παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ώστε να τρέχουν στα δικηγορικά γραφεία για αγωγές, παρά του ότι υπήρχαν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Τελικά, για τα αναδρομικά του 11μήνου στις κύριες συντάξεις, που πήραμε όλοι οι συνταξιούχοι, πέρα από το φόρο που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και το 40%, όσοι έκαναν αγωγές έπρεπε να πληρώσουν επιπλέον και τους δικηγόρους με 4-20%.


Σήμερα η καινούρια απόφαση, υιοθετώντας όλο το σκεπτικό του νόμου 4714/2020 με το οποίο αποδόθηκαν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά, τον κρίνει συνταγματικό. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που είχαν εκκρεμείς δίκες για τα αναδρομικά του 11μήνου, κατά τη δημοσίευση του νόμου, να συνεχίσουν τη δικαστική διεκδίκηση, με αβέβαιο και χρονοβόρο αποτέλεσμα, ενώ βέβαιο θα είναι τα έξοδα των αγωγών. Ακόμα ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω από 1.000 ευρώ) μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά δώρα και επικουρικές, ενώ είναι προφανές πως στο τέλος του 2021 παραγράφηκαν οι αξιώσεις του 2016.


Η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις στους συνταξιούχους δεν έχει όριο!


Συνάδελφοι, κάθε φορά που δημοσιεύεται μία απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μεγαλοδικηγόροι και δημοσιολόγοι πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν μόνο οι συνταξιούχοι που έκαναν αγωγές. Καλούν τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν το δρόμο των αγωγών.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι: καμία απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Τα κουτσουρεμένα αναδρομικά, η προσωπική διαφορά και ό,τι άλλο κερδίσαμε ή εμποδίσαμε, είναι αποτέλεσμα του μαζικού αγώνα του συνταξιουχικού κινήματος που ανάγκασε τις κυβερνήσεις με πολιτικές αποφάσεις να δώσουν έστω και αυτά τα ψίχουλα σε όλους. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά για τα δώρα και τις επικουρικές του 11μηνου με πολιτική απόφαση.

Σήμερα μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στις 24/6, έχει ήδη προγραμματιστεί το ραντεβού στο μέγαρο Μαξίμου για τις 14/7 με τη ΣΕΑ, όπου οι συνταξιούχοι θα καταθέσουμε τα αιτήματά μας και θα απαιτήσουμε την επίλυσή τους με πολιτική απόφαση.


Αθήνα, 4/7/20200


Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ ανακοίνωσε τους υποψήφιους των εκλογών για τα Κεντρικά Όργανα του Συλλόγου. Αθήνα, 16/04/2024 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No2 Συνεδρίασε σήμερα την 16η του μηνός Α

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ

Συνήλθε σήμερα η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No1 Συνήλθε σήμερα την 4η του μηνός Απριλίου του έτους 2024 σε Σώμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕΠ) του Σ

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Συνεδρίασε σήμερα 20/03/2024 το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ και αποφάσισε να προχωρήσουμε σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 27/03/2024, ημέρα Τετάρτη στην Αθήνα, στα

bottom of page