top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Δελτίο Τύπου για τις πυρκαγιές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για μια ακόμη φορά γινόμαστε θεατές στην ίδια τραγωδία.

Για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός, ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κλπ., που τελικά θυσιάζονται στο βωμό της λογικής “κόστους – οφέλους” που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και η “κλιματική αλλαγή” αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό “καταφύγιο”, για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα κι υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε “μεικτές ζώνες” -οικιστικές και δασικές- λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη με συνέπεια να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, τις λαϊκές περιουσίες, να απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Όλα τα παραπάνω ευθύνονται, ειδικά για την εξέλιξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για μια περιοχή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος, όπου δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μία περιοχή, όπου συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κλπ), εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες που λειτουργούν σαν “βόμβες”, μία περιοχή που γειτνιάζει ακόμη και με βιομηχανική ζώνη και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εδώ και τώρα απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα – έστω και τώρα - για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.

3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.

4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

5. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.


Καλούμε τα μέλη του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ να πρωτοστατήσουν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη. Τους καλούμε επίσης σε όλες τις περιοχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Το Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ ανακοίνωσε τους υποψήφιους των εκλογών για τα Κεντρικά Όργανα του Συλλόγου. Αθήνα, 16/04/2024 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No2 Συνεδρίασε σήμερα την 16η του μηνός Α

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ

Συνήλθε σήμερα η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No1 Συνήλθε σήμερα την 4η του μηνός Απριλίου του έτους 2024 σε Σώμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕΠ) του Σ

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Συνεδρίασε σήμερα 20/03/2024 το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ και αποφάσισε να προχωρήσουμε σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 27/03/2024, ημέρα Τετάρτη στην Αθήνα, στα

bottom of page