top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Δελτίο τύπου

Έγινε ενημέρωση: 26 Σεπ 2020

Αντιπροσωπεία του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ κατέθεσε υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Δ/ντρια του e-ΕΦΚΑ/ΤΑΠ/ΔΕΗ κα Θωμοπούλου.

Κατά τη συνάντηση η κα Θωμοπούλου ανταποκρίθηκε με κατανόηση στα προβλήματά μας που αναφέρονται στο υπόμνημα, ωστόσο αυτό που μας είπε είναι ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα η επίλυσή τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει και η ίδια, πιθανόν τον Οκτώβρη να είναι έτοιμες οι εφαρμογές που αφορούν:

· Στην αποκατάσταση του 70% από το 50% για τις χήρες.

· Στο συνυπολογισμό του χρόνου ΙΚΑ ή άλλου Ταμείου που είχε αποποιηθεί ο\η συνάδελφος

· Στο συνυπολογισμό του μήνα από την εκπρόθεσμη υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης

Για το συνυπολογισμό του χρόνου αποποίησης και του μήνα από την εκπρόθεσμη αίτηση απαιτείται ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει ένσταση στον ΕΦΚΑ/ΤΑΠ-ΔΕΗ.

Για την απονομή οριστικής σύνταξης χηρείας που ο θανών ήταν εν ενεργεία καθώς και για την παράλληλη ασφάλιση, οι εφαρμογές πιθανόν να ολοκληρωθούν μέχρι τέλους του χρόνου.

Για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας των συναδέλφων της μαθητείας ο ΕΦΚΑ περιμένει απάντηση από τη ΔΕΗ αν για το χρόνο αυτό είχαν αποδοθεί εισφορές.

Μετά από αυτά ο ΠΑ.Σ.Α.Σ. - ΔΕΗ θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, υπομνήματα κλπ) μέχρι να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας.

Σας παραθέτουμε το πλήρες υπόμνημα:


Προς: Διευθύντρια e-ΕΦΚΑ/ΤΑΠ/ΔΕΗ

Κα Θωμοπούλου

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ με την επωνυμία ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ.

Αξιότιμη Κυρία Θωμοπούλου,

Οι αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις του ασφαλιστικού από τη 10ετία του '90 μέχρι σήμερα έφεραν πολλές ανατροπές στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας.

Όλες οι κυβερνήσεις με τα ίδια επιχειρήματα: «βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων», «λύση του ασφαλιστικού για ... 60 χρόνια», «δημόσιο όφελος» κλπ, με μια σειρά νόμους έκαναν ακόμα πιο δύσκολο το δικαίωμά μας στη σύνταξη και μείωσαν τις συντάξεις μας πάνω από 40%.

Οι δύο τελευταίοι νόμοι, 4387/16 και 4670/19, βάζουν πρόσθετα εμπόδια στη θεμελίωση, μειώνουν ακόμα περισσότερο τις συντάξεις. Ταυτόχρονα βάζουν υποχρεωτικά την ιδιωτική ασφάλιση στους ασφαλισμένους. Ακόμα, για την υλοποίηση των νόμων αυτών δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εφαρμογές με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα συνταξιούχων από το 2016 να αντιμετωπίζει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της οριστικής σύνταξης.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

Δραματική είναι η κατάσταση για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, που πέρα από την απώλεια του/της συζύγου που έχουν να αντιμετωπίσουν, τους απονέμεται μόνο η εθνική σύνταξη, γιατί δεν υπάρχει εφαρμογή!!! με αποτέλεσμα να ζουν στην ένδεια. Επίσης παρά την αποκατάσταση του 70% στις συντάξεις χηρείας από τον 6ο/2019 εξακολουθούν να πληρώνονται με το 50% της σύνταξης του θανόντα.

  • Δεν έχει υλοποιηθεί καμία αίτηση υπολογισμού του χρόνου που είχε αποποιηθεί.

  • Δεν έχει λυθεί το ζήτημα της υποβολής εκπρόθεσμης αίτησης συνταξιοδότησης.

  • Δεν έχει συνυπολογιστεί στον επανυπολογισμό η 24μηνη στρατιωτική θητεία για τους απόφοιτους Σχολών Μαθητείας ΔΕΗ.

  • Δεν έχει λυθεί το ζήτημα της παράλληλης ασφάλισης (Μηχανικοί, Γιατροί, Δικηγόροι)

  • ΒΑΕ: Την υποχρέωση για την παρακράτηση και απόδοση των εισφορών την έχει ο εργοδότης. Για ποιο λόγο ο ΕΦΚΑ ζητάει από τους ασφαλισμένους ασφαλιστικές εισφορές, πως υπολογίζεται ο χρόνος ΥΒΑΕ στον επανυπολογισμό;

Για την πλειοψηφία των συναδέλφων η σύνταξη είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσης. Τα προβλήματα που προκύπτουν, είτε από την ανεπάρκεια του συστήματος που δημιουργεί καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης, είτε από αυθαίρετες ερμηνείες των νόμων σε βάρος των ασφαλισμένων, οδηγούν στη μείωση του εισοδήματος τους και τους στερούν την αξιοπρεπή διαβίωση.

Αξιότιμη Κύρια,

Όπως γνωρίζετε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ είναι ο μαζικότερος σύλλογος σε όλους τους συνταξιούχους πανελλαδικά και διεκδικεί την άμεση επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν και τα οποία ενδεικτικά σας αναφέραμε.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για όλα τα παραπάνω.

Αθήνα 23/09/2020

Για το Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Πολύβιος Τσίρκας Παναγιώτης Πάλμος

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ ανακοίνωσε τους υποψήφιους των εκλογών για τα Κεντρικά Όργανα του Συλλόγου. Αθήνα, 16/04/2024 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No2 Συνεδρίασε σήμερα την 16η του μηνός Α

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ

Συνήλθε σήμερα η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No1 Συνήλθε σήμερα την 4η του μηνός Απριλίου του έτους 2024 σε Σώμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕΠ) του Σ

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Συνεδρίασε σήμερα 20/03/2024 το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ και αποφάσισε να προχωρήσουμε σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 27/03/2024, ημέρα Τετάρτη στην Αθήνα, στα

bottom of page