top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΟΥΝΗΣ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για το ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Διοίκηση, ενώ είμαστε πάλι σε προεκλογική περίοδο για το εθνικό κοινοβούλιο.

Οι πρόσφατες εκλογές καθώς και οι εθνικές που έχουμε μπροστά μας, για τον ελληνικό λαό και τους συνταξιούχους δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα θετικό. Το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένο. Όποια κυβέρνηση και να προκύψει, με όποιο πρόσημο, όποιο χρώμα, όποιο κορμό και να έχει, το ίδιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και διεκδικούν την εξουσία, αλλά και άλλες μικρότερες δυνάμεις που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο μπαλαντέρ στη νέα κυβέρνηση έχουν ψηφίσει τα μνημόνια, τους αντιλαϊκούς, αντισυνταξιουχικούς, εφαρμοστικούς νόμους, που τσάκισαν τη ζωή μας, τις συντάξεις μας, την υγεία, τις κοινωνικές παροχές και ό,τι με θυσίες και αγώνες κερδίσαμε. Έχουν δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουν όλες τις «μνημονιακές» υποχρεώσεις (ματωμένα πλεονάσματα 3,5%, απαγόρευση αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022, μείωση της δαπάνης για την ασφάλιση από το 17,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2016 στο 13,4% μέχρι το 2020 με προοπτική να περιοριστεί στο 10,6%). Η αντιπαράθεσή τους είναι κάλπικη και γίνεται για το ποιό κόμμα θα κάτσει στην κυβερνητική καρέκλα για να συνεχίσει την ίδια πολιτική με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Τα μεγάλα λόγια για σταθερότητα, ανάπτυξη, προοδευτικές λύσεις κλπ, κρύβουν και θολώνουν σκόπιμα την αλήθεια. Στις 8 Ιουλίου τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι, τα μέτρα επιτήρησης, τα ματωμένα πλεονάσματα, όλες οι περικοπές θα είναι εδώ. Θα εφαρμόζονται και θα έρχονται νέα μέτρα.

Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη συνέπεια και συνέχεια που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στην υλοποίηση των οδηγιών που απορρέουν από το «μνημόνιο» των μνημονίων, τη συνθήκη του «Μάαστριχτ».

Με διάφορα μοντέλα μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) έκαναν βήματα στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΝΔ με το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο ΣΥΡΙΖΑ με την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων, μαζί με τις δημοπρασίες ενέργειας και την υποχρεωτική μεταφορά του 50% των πελατών της ΔΕΗ στους «εναλλακτικούς πάροχους» αλλά και την υποχρέωση της ΔΕΗ στα πλαίσια της «απελευθέρωσης» της λιανικής αγοράς να πουλά φθηνό ρεύμα στους ιδιώτες πάροχους για να είναι ανταγωνιστικοί οδήγησαν τη ΔΕΗ στη σημερινή κατάσταση. Μια κατάσταση που αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για να εξαπολύσει «πογκρόμ» στους λαϊκούς καταναλωτές, με «παύση εκπροσώπησης» και «τιτλοποίηση» των χρεών ώστε να αναλάβουν τα funds την είσπραξη τους από τη μια και από την άλλη να λύσει τα χέρια στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και να προκύψει, να ολοκληρώσει το διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών Μονάδων.

Θύματα αυτής της πολιτικής λαϊκοί καταναλωτές που πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα και εργαζόμενοι στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας που βιώνουν την εντατικοποίηση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές μας βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα όλα αυτά τα χρόνια και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της πόλωσης αλλά να κρίνουμε τις πολιτικές δυνάμεις, με βάση τις πολιτικές τους και τη στάση που κράτησαν στα δίκαια αιτήματά μας.

Έχουμε πείρα. Ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα να αποκρούσουμε και να κερδίσουμε, είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας και όχι δικαστικών αποφάσεων όπως μια μερίδα των ΜΜΕ προπαγανδίζουν για λογαριασμό των μεγαλοδικηγορικών γραφείων. Η μη περικοπή των συντάξεων από την 1.1.2019, η μη μείωση του αφορολογήτου από το 2020, παρότι έχουν ψηφιστεί 2 και 3 φορές από τη σημερινή κυβέρνηση, η απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές και η διαφορά στην παρακράτηση για την υγεία, το πενιχρό επίδομα που η κυβέρνηση το ονόμασε 13η σύνταξη, την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας αποτέλεσμα των αγώνων μας ήταν, και όχι δικαστικών αποφάσεων.

Ακόμα και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των παρακρατηθέντων από τους αντισυνταγματικούς νόμους 4051 και 4092/20012 για το χρονικό διάστημα από 1-6-2015 έως 16-5-2016, σε όλους τους δικαιούχους χωρίς αιτήσεις, αγωγές και προαπαιτούμενα δικαιώνει τη θέση του Συλλόγου μας που σταθερά επέμενε ότι η λύση στα προβλήματά μας δεν είναι οι αγωγές και τα δικαστήρια αλλά ο συλλογικός αγώνας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της Υγείας πρέπει να μας προβληματίσουν. Η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ με στόχο την ελεύθερη είσοδο των ιδιωτικών κεφαλαίων στην ασφάλιση-υγεία και την εκμετάλλευση των αποθεματικών των Ταμείων για ιδιωτικές επενδύσεις ως ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε βάρος των λαϊκών αναγκών επιδείνωσε τραγικά την κατάσταση. Ξεκίνησαν το ξήλωμα των μονάδων και των δομών υγείας, δήθεν για να αναβαθμίσουν την πρωτοβάθμια υγεία και να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. Ωστόσο από τις 240 ΤΟΜΥ που είχαν προγραμματιστεί μέχρι το 2017, έχουν γίνει μόνο 120 με μειωμένη σύνθεση (ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος ή παιδίατρος, που είναι ο οικογενειακός γιατρός για όλους, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος που έχουν την ευθύνη για 12.000 κατοίκους). Τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν με μειωμένη σύνθεση προσωπικού και ωραρίων. Οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται και σπρώχνονται στους ιδιώτες γιατρούς με 10 ευρώ για συνταγογράφιση.

Η ένταξη στο ασφαλιστικό σύστημα των ανασφάλιστων, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, και η ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για την υγεία, κατά 40% από το 2009 μέχρι το 2017, φόρτωσαν νέα βάρη στους ασφαλισμένους. Μόνο από τις αυξήσεις στις κρατήσεις για την υγεία έχουν πάρει από τους συνταξιούχους 800 εκατομμύρια τον χρόνο και από αυτά μόνο τα 600 αποδίδονται για την υγεία. Την ίδια στιγμή μειώνουν τη φορολογία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαλλάσσεται ακόμη και από την φορολογία του πετρελαίου ενώ μπορεί «εθελοντικά» να εισφέρει 40 εκατομμύρια!!!

Απαιτούμε:

· Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αποκλειστικά, δημόσια δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση.

· Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων υγείας με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Την καθολική πλήρη και απολύτως δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων και εμβολίων, την κατάργηση των διάφορων λιστών των φαρμάκων και το χαράτσι του ενός Ευρώ ανά συνταγή.

· Πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία που να απευθύνεται προληπτικά στους υγιείς με όλες τις δομές σε 24ωρη λειτουργία.

· Ικανό αριθμό προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων με μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι συνταξιούχοι έχουν απόλυτο δίκαιο να διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των υπηρεσιών στην υγεία, αλλά και για τον εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων όταν ισχυρίζονται ότι οι συνταξιούχοι έχουν χρήματα να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, όχι όμως οι ανασφάλιστοι, ενισχύοντας το λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό.

Ο ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ με βάση τις αρχές λειτουργίας του, τις συλλογικές αποφάσεις του και με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας θα συνεχίσει στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Μαζί με το συνταξιουχικό κίνημα, την Ομοσπονδία ΙΚΑ, την ΣΕΑ των συνταξιουχικών Οργανώσεων, το λαϊκό, εργατικό, ταξικό κίνημα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Αυτή η δράση μας (160 συγκεντρώσεις την προηγούμενη χρονιά, περιφερειακές συγκεντρώσεις και συσκέψεις, η μεγάλη παναττική συγκέντρωση το Μάρτη και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό), ανάγκασε την κυβέρνηση να νομοθετήσει έστω κι’ αυτό το πενιχρό επίδομα για το σύνολο των 2.500.000 συνταξιούχων, παρότι η επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν η εξαγορά των συνταξιούχων, με αντίτιμο την κάλπη.

Να γίνει βαθιά συνείδηση στους συνταξιούχους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα που πρέπει να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα μαζί με την Ομοσπονδία του ΙΚΑ και τη ΣΕΑ όπως μέχρι σήμερα. Μόνο έτσι μπορούν να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Δε θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα σε βάρος μας όσο κυριαρχεί η λογική του «δεν γίνεται τίποτα».

Μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η ζωή μας χειροτερεύει. Δεν είμαστε αμνήμονες, δεν υιοθετούμε την λογική ό,τι έγινε-έγινε. Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή είναι πληρωμένα με το αίμα και τον αγώνα μιας ζωής.

Απορρίπτουμε την επιδοματική λογική. Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Σταθερά παλεύουμε και απαιτούμε:

· Να καταργηθούν ΟΛΟΙ οι αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι

· Να επιστραφούν άμεσα όλες οι περικοπές στις συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους δίχως προσφυγές και προαπαιτούμενα τα κλεμμένα-παρακρατηθέντα,

· Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις

· Όχι στην περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων

· Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

· Μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 22% που είναι σήμερα

· Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

· Παροχή δημόσιας υγείας και υπηρεσιών περίθαλψης σε όλους χωρίς προϋποθέσεις

· Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και ό,τι άλλο μας έχει αφαιρεθεί

· Να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία


ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πολύβιος Τσίρκας Παναγιώτης Πάλμος


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ ανακοίνωσε τους υποψήφιους των εκλογών για τα Κεντρικά Όργανα του Συλλόγου. Αθήνα, 16/04/2024 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No2 Συνεδρίασε σήμερα την 16η του μηνός Α

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ

Συνήλθε σήμερα η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No1 Συνήλθε σήμερα την 4η του μηνός Απριλίου του έτους 2024 σε Σώμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕΠ) του Σ

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Συνεδρίασε σήμερα 20/03/2024 το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ και αποφάσισε να προχωρήσουμε σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 27/03/2024, ημέρα Τετάρτη στην Αθήνα, στα

bottom of page