top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Ανακοίνωση Οκτώβρης 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση που εκλέχτηκε πρόσφατα, έδειξε τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις, την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την προετοιμασία των νέων νομοσχεδίων και την πρακτική της. Με πιο γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς προχωρεί τις αναδιαρθρώσεις υπέρ του κεφαλαίου, πατώντας στο έδαφος (νομοθετικό, πολιτικό, κοινωνικό) που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη χειραγώγηση των μαζών και τη συκοφάντηση των αγώνων, εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, μέλη του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ, η εξέλιξη αυτή δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Στις ενημερώσεις, στις ανακοινώσεις προειδοποιούσαμε τα μέλη μας: «...Όποια κυβέρνηση και να προκύψει, με όποιο πρόσημο, όποιο χρώμα, όποιο κορμό και να έχει, το ίδιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει. Απλά αλλάζουν τον τρόπο εφαρμογής … Η αντιπαράθεσή τους είναι κάλπικη και γίνεται για το ποιό κόμμα θα κάτσει στην κυβερνητική καρέκλα για να συνεχίσει την ίδια πολιτική με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.».

Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ίδια με χτες, είναι πιο σύνθετη. Είμαστε μετά από δέκα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης με αναιμική ανάκαμψη και ο φόβος μιας νέας κρίσης κάνει τους βιομήχανους και τους επιχειρηματίες να απαιτούν νέα μέτρα που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητά τους και ταυτόχρονα θα τσακίσουν ό,τι έχει μείνει από μισθούς και δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ αφορούν:

  • Φορολογική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις με μείωση του συντελεστή φορολογίας από 28% στο 24% (αναδρομικά από 1-1-2019 με συνολικά κέρδη πάνω από 600 εκ. ευρώ) και προοπτική στο 20% καθώς και μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% στο 5% (η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το είχε μειώσει από 15% στο 10%).

  • Διπλό χτύπημα των εργαζομένων στα εργασιακά δικαιώματα και στα συνδικάτα τους.

  • ‟Εξυγίανση″ της ΔΕΗ.

  • Νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό.

Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Η ΝΔ πατάει πάνω στο «ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα» που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Το νέο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» καταργεί κάθε περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξεπερνώντας όλα τα «εμπόδια», περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και άλλα. Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο ξηλώνει τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιχειρεί τον έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών. Και όταν αυτά δεν είναι αρκετά ο υπουργός Εργασίας θα έχει την απόλυτη εξουσία, ώστε με υπουργικές αποφάσεις να ξεπερνάει κάθε εμπόδιο…

Ήδη κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που σε συνδυασμό με το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», έχει σταθερό σημείο αναφοράς τις νέες φοροελαφρύνσεις στις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους.

Ασφαλιστικό

Η ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και με πρόσχημα τις δικαστικές αποφάσεις ετοιμάζει νέα επίθεση στο ασφαλιστικό για να δημιουργήσει ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Ασφάλισης και των συντάξεων, σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Χρειάζεται προσοχή! Η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της να δείξουν ότι με την απόφαση του ΣτΕ ξηλώνεται ο ν.4387/16 είναι αποπροσανατολιστική. Η κυβέρνηση τις αποφάσεις αυτές θα τις χρησιμοποιήσει σαν «άλλοθι» για να προχωρήσει ακόμα πιο επιθετικά την αντιασφαλιστική της πολιτική με βάση τους τρεις πυλώνες και την ιδιωτικοποίηση, μετατρέποντας στην ουσία την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με τις επικουρικές και στη συνέχεια με τις κύριες συντάξεις. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή για το νέο ασφαλιστικό νόμο που θα φέρει άμεσα στη βουλή, όπου πιθανόν θα αυξήσει το συντελεστή αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 35 χρόνια, με αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 και για τις επικουρικές μετά την αναλογιστική μελέτη θα κριθεί πως θα υπολογίζονται και εάν θα υπάρξει κάποια αύξηση. Η ουσία όμως είναι ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, από τις εισφορές που δίνουν, τους φόρους που πληρώνουν, την αποταμίευση που κάνουν και από το πόσα έχουν να πληρώσουν. Με λίγα λόγια οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν, αλλά δεν θα ξέρουν αν θα πάρουν σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της. Η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου) εξυπηρετεί την προπαγάνδα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων της με νέο νόμο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ αλλά περίληψη, η οποία όμως δείχνει την κατεύθυνση:

  • Συνταγματική η ίδρυση του ΕΦΚΑ

  • Συνταγματική, με ψήφους 13 υπέρ και 12 κατά, που ορίζει ως βάση επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων την 31/12/2014

  • Όλοι οι συνταξιούχοι παλιοί – νέοι – μελλοντικοί υπάγονται στο ν.4387/2016, χωρίς το διαχωρισμό πριν ή μετά το 1993

  • Αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός για 260.000 επικουρικές, διότι δεν προηγήθηκε αναλογιστική μελέτη

  • Αντισυνταγματική η περικοπή που έγινε σε όσους είχαν άθροισμα 1300 ευρώ μικτά κύριας και επικουρικής σύνταξης

  • Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων του συντελεστή αναπλήρωσης μέχρι 46,8% για 42 έτη Ασφάλισης

  • Καμία αναφορά για τα αναδρομικά που διεκδικούμε από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ

Άμεσα μετά τη δημοσιοποίηση της περίληψης της απόφασης του ΣτΕ και την ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων, έπιασαν «στασίδι» στα κανάλια και τις εφημερίδες ορισμένοι μεγαλοδικηγόροι, εργατολόγοι, που με μισές αλήθειες προσπαθούν να κατευθύνουν τους συνταξιούχους, για άλλη μια φορά, στο δρόμο των δικαστικών αγωγών και των αιτήσεων για την «προσωπική διαφορά». Οι αγωγές και οι αιτήσεις αυτές θα έχουν την ίδια αξία των 1,5 εκατ. αιτήσεων που είχαν γίνει επί Πετρόπουλου. Δηλαδή θα πάνε και αυτές στο καλάθι των αχρήστων. Άλλωστε για να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια δεν είναι αρκετή η ανάρτηση του ενημερωτικού σημειώματος, αλλά χρειάζεται νέα απόφαση έκδοσης της σύνταξης. Εξάλλου η κυβέρνηση περιμένει τη νέα απόφαση του ΣτΕ που αφορά την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ σε θετική απόφαση δικαστηρίου για αναδρομικά συνταξιούχου.

Από κοντά και διάφοροι σύλλογοι και «παράγοντες» του συνταξιουχικού κινήματος, αντί να ενημερώνουν, να οργανώνουν και να διεκδικούν με αγώνες τα δικαιώματά μας, κατάντησαν ‟πλασιέ″ των μεγαλοδικηγόρων και εργατολόγων, βέβαια με το αζημίωτο.

Για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους το κριτήριο για κάθε νόμο πρέπει να είναι ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί και όχι ποιες από τις διατάξεις του θεωρούνται συνταγματικές ή αντισυνταγματικές. Πολλές περικοπές (στις συντάξεις –στην υγεία – την πρόνοια) θεωρήθηκαν συνταγματικές, αλλά είναι ενάντια στους συνταξιούχους και συνολικά στους ασφαλισμένους. Το συνταξιουχικό κίνημα ζητά την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, όχι γιατί είναι αντισυνταγματικοί αλλά γιατί όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) με τους νόμους αυτούς, σε βάρος των ασφαλισμένων, υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ που είναι: η κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, η προώθηση της εμπορευματοποίησης και της πολιτικής των 3 πυλώνων της σύνταξης (Εθνική σύνταξη, επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση).

Όλη η αλήθεια για τα αναδρομικά του επικουρικού.

Ο κ. Βρούτσης πανηγυρίζει ότι θα δοθούν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Πρώτον, ξεχνά να μας πει ότι οι νόμοι 4051/2012 & 4093/2012 που ο ίδιος έφερε στη Βουλή και ψήφισε, μείωσε τις επικουρικές μας πάνω από 40% , οι οποίοι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015. Θα εφαρμόσει από τότε την απόφαση αυτή και όχι από τον Οκτώβρη του 2019;

Δεύτερον, οι περικοπές στις επικουρικές με τον επανυπολογισμό του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έχουν να κάνουν με κλέψιμο από τους συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ και του ΤΕΑΗΕ κύρια και όχι με την συνταγματικότητα, γι’ αυτό πρέπει να επανέλθουν οι συντάξεις σ΄ εκείνα τα επίπεδα και να τους επιστραφούν αναδρομικά τα κλεμμένα από 1-6-2016 και όχι από τον Οκτώβρη 2019.

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο συμψηφισμός κύριας και επικουρικής στα 1300 ευρώ, ως ανόμοια υποσύνολα.


Συνάδελφοι, ο νέος νόμος επιφυλάσσει παγίδες, διότι εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου και η αναλογιστική μελέτη που θα προηγηθεί του νόμου, θα επιφέρει –ίσως- και μειώσεις σε παλιούς συνταξιούχους αλλά και σε νέους.


Σας καλούμε μέσα από το Σύλλογο, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ) να αντιπαλέψουμε τη νέα αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση» όπως κάναμε μέχρι σήμερα και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, βάζοντας φρένο στις αντιασφαλιστικές- αντιλαϊκές πολιτικές.

Ό,τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα, το κερδίσαμε με τους μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες μας για όλους τους συνταξιούχους χωρίς αιτήσεις, χωρίς δικαστήρια.

Ενεργειακή πολιτική

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς Η.Ε όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), και με αφορμή την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ επιταχύνει αυτή την περίοδο βασικές, στρατηγικού χαρακτήρα κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων.

Ήδη προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, που έχει ξεπεράσει το 150% τα τελευταία 10 χρόνια και μπήκε στη συζήτηση η κατάργηση ή μείωση της έκπτωσης του τιμολογίου του προσωπικού και των συνταξιούχων. Να διευκρινίσουμε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια δεν αφορούν στο βιομηχανικό ρεύμα, αλλά ισχύουν αποκλειστικά για την οικιακή κατανάλωση, τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης και τα αγροτικά τιμολόγια, μεταφέροντας ουσιαστικά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τα «σπασμένα» της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης η «τιτλοποίηση» των οφειλών προς τη ΔΕΗ και η πώλησή τους σε funds αφορούν κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά και, βέβαια, όχι τους μεγαλοοφειλέτες-βιομήχανους και επιχειρηματίες, που χρωστάνε εκατομμύρια.

Συνάδελφοι,

Είμαστε συνταξιούχοι της ΔΕΗ και έχουμε μεγάλη πείρα από την πορεία της.

Τη 10ετία του '50 κανένας επιχειρηματίας δεν είχε συμφέρον να αναλάβει το κόστος για τις αναγκαίες υποδομές, οπότε δημιουργήθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Σήμερα το κράτος διευκολύνει τους ενεργειακούς ομίλους, που ψάχνουν νέα πεδία κερδοφορίας, να πάρουν μερίδιο της αγοράς ηλ. ενέργειας. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η «απελευθέρωση», η ιδιωτικοποίηση, η «απανθρακοποίηση», η προαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που υλοποιούνται στην Ελλάδα, την ΕΕ και παγκόσμια.

Αυτή είναι η βασική πολιτική που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ, αυτή είναι η πολιτική που προώθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και όλες οι προηγούμενες, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια (Συνθήκη του Μάαστριχ).

Όλα τα παραπάνω είχαν και έχουν τη συνδρομή και τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών τόσο στο εργατικό όσο και στο συνταξιουχικό κίνημα της ΔΕΗ και γενικότερα. Ενδεικτικά να πούμε ότι τα τελευταία μέτρα για τη ΔΕΗ πέρασαν χωρίς καν μια κινητοποίηση από τις πλειοψηφίες στη ΓΕΝΟΠ και τους συνταξιουχικούς συλλόγους. Μόνο ο ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ έβγαλε αμέσως Δελτίο Τύπου και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που καλούσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τα σωματεία που είναι σε ταξική κατεύθυνση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ έχει ακολουθήσει αγωνιστική πορεία μέσα από τις γραμμές της ΟΣΙΚΑ, της ΣΕΑ και του ΠΑΜΕ. Μια πορεία που είναι πολύτιμη πείρα για να συνεχίσουμε την ίδια δράση το επόμενο διάστημα, μέσα σε πιο δύσκολες, πιο σύνθετες συνθήκες. Δεν θα βάλουμε «πλάτη» για να στηρίξουμε ξένα συμφέροντα, δεν θα συναινέσουμε να επιβληθεί «άκρα του τάφου σιωπή». Θα αξιοποιήσουμε την πείρα μας και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε. Αγωνιστική διεκδίκηση με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε φορείς. Οι πρόσφατες περιφερειακές κινητοποιήσεις και η Παναττική συγκέντρωση την 1η Οκτώβρη έδειξαν τη διάθεση των συνταξιούχων για αγώνες.

Μέσα από αυτή την συλλογική και πολύπλευρη δράση μας λύσαμε και αντιμετωπίσαμε προβλήματα όπως:

- Να μην μειωθεί το αφορολόγητο στα 5.680 ευρώ από το 2020.

- Να μην μειωθεί η σύνταξη μας με την προσωπική διαφορά.

- Να επανέλθουν οι συντάξεις χηρείας.

- Να επιστραφούν χρήματα από παρακρατήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

- Να δοθεί, προεκλογικά, το κουτσουρεμένο επίδομα των 350 ευρώ περίπου.

- Με δική μας παρέμβαση στο Υπουργείο καταφέραμε, στο νέο νόμο που θα φέρει να μην είναι υποχρεωτική ή έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης για την καταβολή του Εφάπαξ.

Να κάνουμε καθαρό σε Κυβέρνηση, στους πάντες, ότι διεκδικούμε το σύνολο των αιτημάτων για κύριες και επικουρικές συντάξεις με αυξήσεις, δώρα, υγεία, φάρμακα, κοινωνικές παροχές, αναδρομικά που αφορούν όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστικές αποφάσεις και προαπαιτούμενα. Είμαστε σε πλήρη αντίθεση σε νέες περικοπές, πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις στα προϊόντα, την ενέργεια, τη φορολογία κτλ. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κρίση του συστήματος, δεν δανειστήκαμε από κανένα δανειστή και καμία κυβέρνηση, δεν χρωστάμε, ό,τι μας έχει περικοπεί το πληρώσαμε με αίμα σε όλη μας την ζωή.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για το 2019 να μην δώσει ούτε ευρώ αύξηση στους συνταξιούχους. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη και θα συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και μαζικά τη δράση μας στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Οι υπεύθυνοι και οι αιτίες που τα έχουν δημιουργήσει είναι εδώ.

Συνεχίζουμε με όλες τις μορφές πάλης που οι συνταξιούχοι με συλλογικές διαδικασίες θα αποφασίζουν, σε όλη τη χρονική διάρκεια, μέχρι την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Γι’ αυτό σταθερά παλεύουμε και απαιτούμε:

· Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.

· Κατάργηση του νόμου (4387/16) νόμος Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κανένας επανυπολογισμός στις συντάξεις.

· Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

· Άμεση απόδοση των πληρωμένων δώρων μας. Όχι στα επιδόματα.

· Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας. Άμεση καταβολή των συντάξεων και επανέκδοση των εκκαθαριστικών. Άμεση κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

· Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.

· Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

· Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι οι κυβερνήσεις αυθαίρετα παρακρατούν σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πολύβιος Τσίρκας Παναγιώτης Πάλμος

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Η Κ.ΕΦ.ΕΠ του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ ανακοίνωσε τους υποψήφιους των εκλογών για τα Κεντρικά Όργανα του Συλλόγου. Αθήνα, 16/04/2024 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  No2 Συνεδρίασε σήμερα την 16η του μηνός Α

bottom of page