top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Ανακοίνωση Δεκέμβρης 2018

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα πλούσια χρονιά αγωνιστικής διεκδίκησης για τους συνταξιούχους. Ο ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ, μαζί με όλους τους συνταξιούχους, που δεν εναποθέτουν τη λύση των προβλημάτων τους σε άλλους, συμμετείχε σε πάνω από 150 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με κορυφαία την πανελλαδικήπανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15 Δεκεμβρίουόπου ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια,  που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ) για να διεκδικήσει όλα όσα μας έχουν αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια και να καταργηθεί ό «νόμος λαιμητόμος» του Κατρούγκαλου που λεηλατεί ακόμα πιο πολύ τις συντάξεις μας. Οι αγώνες αυτοί, μπορεί σε ένα μέρος των συνταξιούχων να φαίνονται αναποτελεσματικοί, είναι όμως αυτοί που καθυστέρησαν πολλά αντιλαϊκά μέτρα να εφαρμοστούν, που μας έδωσαν πίσω τα κλεμμένα από την υγεία, την αλληλεγγύη, που ανέστειλαν, έστω προσωρινά, την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» μέχρι 18% από 1-1-19, παρά του ότι η κυβέρνηση την είχε ψηφίσει 4 φορές! Αυτές οι μικρές νίκες των συνταξιούχων ήταν αποτέλεσμα των αγώνων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Αυτά τα μικρά βήματα δικαιώνουν τη θέση του Συλλόγου που λέει ότι μόνο με τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση μπορούμε να έχουμε έστω μικρά θετικά αποτελέσματα. Αυτή η στάση γίνεται όλο και πιο κατανοητή, πιο αποδεκτή από τους συναδέλφους μας που παρά τις σειρήνες που τους καλούν να λύσουν όλα τα προβλήματα στα δικηγορικά γραφεία, με εμπιστοσύνη συσπειρώνονται και μαζικοποιούν το Σύλλογο κατατάσσοντας τον ως το μαζικότερο στο χώρο της ΔΕΗ και γενικά στους συνταξιούχους της χώρας.             Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία, μας πεισμώνει και μας κάνει πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, το δρόμο του αγώνα μέχρι να πάρουμε πίσω ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Με εμπιστοσύνη στις θέσεις του Συλλόγου πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και να τον μαζικοποιήσουμε ακόμα πιο πολύ. Να βάλουμε εμπόδια σε όλους αυτούς  (συνδικαλιστικές οργανώσεις σφραγίδες όπως η ΑΓΣΣΕ, η ΠΟΣ/ΔΕΗ, το «Δίκτυο» κλπ), που αντί να οργανώνουν την πάλη των συνταξιούχων τους στέλνουν στα μεγαλοδικηγορικά γραφεία. Να μην ακούμε τους διάφορους εργατολόγους, μεγαλοδικηγόρους, δημοσιολόγους, μεγαλοκαναλάρχες κλπ, που αποπροσανατολίζουν τους συνταξιούχους και τους στέλνουν να κάνουν αιτήσεις, δωρεάν ή με το αζημίωτο για να συνεχίσουν βέβαια με αγωγές. Η μόνη αίτηση που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι είναι η αίτηση εγγραφής στο Σωματείο. Μόνο αυτή η αίτηση είναι πραγματική πίεση στους κυβερνώντες και μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

                    Η γενικότερη πολιτική κατάσταση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Αρκετές φορές μέσα από τις ανακοινώσεις, τις συγκεντρώσεις που κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σας  έχουμε ενημερώσει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Οι ανταγωνισμοί και η απελευθέρωση των αγορών δεν είναι για το καλό των εργαζόμενων ή των συνταξιούχων. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξυπηρέτησε τους λαϊκούς καταναλωτές ούτε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Οι εργασιακές σχέσεις «ζούγκλα», στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, που κυριαρχούν (μερική απασχόληση, ωρομίσθιοι, ορισμένου χρόνου, διάφορα προγράμματα κλπ) σε όλους τους τομείς και όλους τους κλάδους δεν εξυπηρετούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας που δεν έχουν πια ούτε ωράριο ούτε σταθερή δουλειά, κακοπληρώνονται και βέβαια σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια, με το πρόσχημα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν αντιλαϊκή πολιτική και πήραν μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των νέων για να βγει η χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια.  Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουν και σήμερα, παρά τους πανηγυρισμούς για το τέλος των μνημονίων και τη δυνατότητα που έχει πλέον η κυβέρνηση να κάνει τη δική της οικονομική πολιτική. Ο «πρώτος μεταμνημονιακός» κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το ίδιο αντιλαϊκός με τους προηγούμενους μνημονιακούς. Η φοροληστεία και οι περικοπές συνεχίζονται για να πιαστούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Μόνο τα νέα φορολογικά μέτρα προβλέπεται να είναι 1 δισ. Ευρώ, ενώ ταυτόχρονα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μειώνει τη φορολογία από 15% στο 10%. Μειώνει τη δαπάνη για τις συντάξεις κατά 275 εκατ. ευρώ και κατά 935 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμα περικόβει 1,7 δις ευρώ που περιλαμβάνουν σχολικά γεύματα, δαπάνη για τα ενοίκια και άλλα. Η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική, παραμένει στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, παρά τις κοκορομαχίες που παρακολουθούμε. Στην πραγματικότητα ταυτίζονται με την πολιτική της Ε.Ε. την ανταγωνιστικότητα και διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλλίτερα να την υπηρετήσει. Η μείωση της συμμετοχής του κράτους και των εργοδοτών στην Ασφάλιση είτε με το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με το μοντέλο Πινοσέτ που προπαγανδίζει η ΝΔ τον ίδιο στόχο εξυπηρετούν. Να μετατραπεί η ασφάλιση σε προσωπική υπόθεση και να ανοίξει ο δρόμος για τις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να καταργηθεί στην ουσία ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτού του στόχου σε χώρες της ΕΕ ξεκίνησε πριν 10ετίες, αλλά στην Ελλάδα καθυστέρησε μετά από την αντίσταση του συνδικαλιστικού κινήματος.,

Το ιστορικό της αντισυνταξιουχικής επίθεσης από κυβερνήσεις και ΕΕ

Στην Ελλάδα το πρώτο βήμα, με πρόσχημα την οικονομική καπιταλιστική κρίση, έγινε:

  • το 2009 με το πάγωμα των συντάξεων

  • το 2010 με την κατάργηση των δώρων για μικτές συντάξεις πάνω από 2500 ευρώ και για όσους ήταν κάτω των 60 ετών, ενώ για τους υπόλοιπους αντικαταστάθηκε από ένα βοήθημα 400-200-200 ευρώ  

  • με την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης από 3% έως 10% για συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ.

Το 2011 θεσπίστηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στην επικουρική σύνταξη για συντάξεις πάνω από 300 ευρώ με ποσοστό από 3% έως 10%, καθώς και διάφορες άλλες περικοπές οι οποίες κρίθηκαν όλες νόμιμες και συνταγματικές, γιατί οι κυβερνήσεις «το έκαναν για το καλό της πατρίδας, να μην πτωχεύσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, να μπορούν να πάρουν σύνταξη και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι». Ακολούθησαν οι μνημονιακοί νόμοι οι οποίοι επέβαλαν νέες μεγάλες μειώσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων, κάποιοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί αλλά οι κυβερνήσεις τους αγνόησαν και εξακολουθούν να μειώνουν το εισόδημά μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προεκλογικά διακήρυττε ότι με ένα άρθρο θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους. Αντί όμως να τους καταργήσει ψήφισε το ν. 4387/2016 στον οποίο ενσωμάτωσε όλες τις περικοπές και επέβαλε νέες, με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος. Τότε εμφανίστηκαν οι μεγάλοι εργατολόγοι στα πρωϊνάδικα, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, συνδικαλιστικές οργανώσεις (γνωστοί από την εργοδοτική στάση τους στους χώρους δουλειάς) μας «ενημέρωναν» και μας καλούσαν να γράψουμε σε ένα χαρτί ότι θεωρούμε άδικες τις περικοπές για να μας επιστραφούν τα χρήματα αναδρομικά!!! και για τους γνωρίζοντες τη νέα τεχνολογία με ένα «κλικ» θα μπορούν να το κάνουν αυτό ηλεκτρονικά Συνάδελφοι, μην ξεγελιέστε από ορισμένες θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων -που κι εμείς καλούμε την κυβέρνηση να τις υλοποιήσει άμεσα- και ταλαιπωρήστε με αιτήσεις και αγωγές. Μόνο με πολιτική απόφαση «…. η κυβέρνηση θα αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους ό,τι δικαιούνται, είτε έχουν κάνει αίτηση ή αγωγή είτε όχι, η δε ηλεκτρονική μορφή των αιτήσεων που ανάρτησε στο σάιτ του ΕΦΚΑ έγινε για να ξεμπλοκάρει τους υπαλλήλους από τις αιτήσεις και όχι γιατί τη θεωρεί λύση…» όπως μας είπε και ο κος Πετρόπουλος στη συνάντηση που είχαμε κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στις 20 Νοεμβρίου 2018.

                                         Τι κάνουμε

Συνάδελφοι εμείς λέμε ότι οι 25 μέχρι σήμερα περικοπές στις συντάξεις μας, δε θα επιστραφούν ούτε με χειρόγραφες, ούτε με ηλεκτρονικές αιτήσεις. Ο μόνος τρόπος για να επιστραφούν και να επανέλθουν οι συντάξεις μας στις αρχικές είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης. Το πρώτο βήμα για τη μη μείωση της προσωπικής διαφοράς το πετύχαμε χωρίς αγωγές. Δεν είναι όμως αυτό αρκετό. Ο νόμος που ψηφίστηκε στις 11-12-2018 καταργεί μεν τον Ν. 4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου) που επέβαλε από 1-1-2019 την μείωση των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς σε ύψος μέχρι 18% καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα, διατηρεί όμως ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ αντιασφαλιστικούς νόμους και το Νόμο Κατρούγκαλου,  ο οποίος μεταξύ των άλλων περιέχει και τον επανυπολογισμό των συντάξεων με την προσωπική διαφορά. Έτσι από 1-1-19 είναι πιθανόν να δούμε στα εκκαθαριστικά μας να εμφανίζεται στις αποδοχές η Εθνική σύνταξη, η Ανταποδοτική και σε «κουτάκι» η Προσωπική Διαφορά που θα περιλαμβάνει και το οικογενειακό επίδομα. Και αν μετά το 2022 (μέχρι τότε απαγορεύεται) υπάρξει κάποια αύξηση στις συντάξεις, αυτή απλώς θα μειώνει το κουτάκι.     Για τους νέους συνταξιούχους μετά το νόμο Κατρούγκαλου από 13/5/16 και μέχρι 31-12-2018 (3ετής μεταβατική περίοδος) θα υπάρχει επίσης προσωπική διαφορά, εφόσον η σύνταξή τους όπως υπολογίζεται με τον νόμο Κατρούγκαλου υπολείπεται κατά 20% και πάνω, από το ποσό που θα έπαιρναν με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού. Όσοι λοιπόν έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης το 2016 θα πάρουν το 1/2 αυτής της διαφοράς, όσοι έκαναν το 2017, θα πάρουν το 1/3 και όσοι έκαναν το 2018 θα πάρουν το 1/4 της διαφοράς. Από 1-1-2019 και μετά δεν θα πάρουν τίποτα. Στις περιπτώσεις που το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μικρότερο από αυτό που θα προκύψει με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, τότε η διαφορά αυτή θα μπει ως προσαύξηση κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα σε πέντε χρόνια.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Το Σωματείο μας ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ, είναι το πιο οργανωμένο σωματείο στο συνταξιουχικό κίνημα της χώρας μας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και με ευθύνη σας ενημερώνουμε. Το Σωματείο λειτουργεί σε καθημερινή βάση για να απαντάμε σε εκατοντάδες ερωτήματα για όλα τα ζητήματα. Είναι το Σωματείο που παρεμβαίνει σε όλες τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και οργανώνει σωστά τους δίκαιους αγώνες μας και γι’ αυτό έχει καταξιωθεί στους συναδέλφους και έχει αναδεχθεί στο μεγαλύτερο Σωματείο των συνταξιούχων Πανελλαδικά. Κατανοούμε, ότι πολλούς από εσάς δεν ικανοποιούν αρκετά αυτά που λέμε γιατί καθημερινά βάλλεστε από τα πρωϊνάδικα που με τους «ειδικούς» που βγάζουν στο «γυαλί», σας καλούν με μια  αίτηση να πάρετε αναδρομικά. Εμείς, κόντρα σ’ αυτή την λογική, θα συνεχίσουμε χωρίς καμιά υποχώρηση και σας καλούμε να πλαισιώσετε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το Σύλλογο, να συμμετέχετε πιο ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες, για να καταργηθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και να μην ισχύσει από 1-1-2020 η μείωση του αφορολόγητου.Δηλώνουμε ότι δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη των διεκδικήσεών μας, έτσι όπως τις έχουμε καταθέσει κατά καιρούς στους αρμόδιους φορείς, τα  Υπουργεία και θα καταθέσουμε στον κ. Πρωθυπουργό στο ραντεβού που έχει προγραμματιστεί, μετά  τη μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση στις 15 Δεκεμβρίου. Αυτό το δικαίωμα διεκδίκησης δεν μπορεί να μας το καταργήσει κανένα Πρωτοδικείο με τις αρνητικές του αποφάσεις που υπάρχουν πολλές, ούτε το ΣτΕ που κι εδώ υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις, ούτε οι εκάστοτε νόμοι που ψηφίζουν κάθε φορά οι κυβερνήσεις.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα.

  • Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.

  • Άμεση απόδοση των Δώρων.

  • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων.

  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση - απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.

  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.

  • Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

Σε αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, η αποτελεσματικότητα του θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των συνταξιούχων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ                                                                           Δεκέμβρης 2018

    Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας Πολύβιος Τσίρκας                             Παναγιώτης Πάλμος

Σημείωση:

Για μια ακόμη φορά υπενθυμίζουμε στα μέλη μας, να μας αποστείλουν το κινητό τους και το μέιλ τους, αν έχουν, ώστε με sms να τους ενημερώνουμε άμεσα.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Βράβευση μαθητών και φοιτητών, που διακρίθηκαν στις σπουδές τους κατά το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2023-'24

Βράβευση μαθητών και φοιτητών, παιδιών των εργαζομένων και συνταξιούχων της Επιχείρησης που διακρίθηκαν στις σπουδές τους κατά το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2023-'23. Για να δείτε ή να κατεβάσετε την

Πρόγραμμα αγωνιστικών συγκεντρώσεων της ΣΕΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442 E-m

bottom of page