top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Πρωτομαγιά 2020, μια διαφορετική Πρωτομαγιά του λαού μας.Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο, εν μέσω μιας πανδημίας.

Μέσα σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, δεν ξεχνάμε ότι η 1η ΜΑΗ είναι μέρα τιμής των νεκρών της τάξης μας στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οι συνταξιούχοι, με όση δύναμη έχουμε, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας εργαζόμενους στην Υγεία, στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς και ζητάμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Το σύνθημά τους ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ! μας εκφράζει απόλυτα γιατί καταλαβαίνουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς, αφού και εμείς ως απόμαχοι της δουλειάς τα ίδια ζούμε. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν τσακίσει όλα τα δικαιώματά μας που με αγώνες τα κατακτήσαμε.

Μαζί με τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, υψώνουμε και εμείς την φωνή μας, δεν το βάζουμε κάτω και δεν θα αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας είναι κοινός και χρειάζεται να δυναμώσει ενάντια στις αντιλαϊκές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές, από όπου και αν προέρχονται.

Διεκδικούμε ό,τι μέχρι σήμερα μας έχουν αφαιρέσει.

Είμαστε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων και στηρίζουμε τα αιτήματά τους, ώστε να μην γίνει η πανδημία μια ακόμη αφορμή για νέες περικοπές στα εργατικά, λαϊκά, συνταξιουχικά δικαιώματα.

Να καταργηθούν οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας. Περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα καταφεύγουν στην πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών, επιδιώκοντας να "νομιμοποιηθεί" στη συνείδηση των εργαζομένων η διευρυμένη καταστολή, να μπουν δηλαδή οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες στο "γύψο"!

Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περάσει σε νέα επίθεση και περικοπές σε ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις μας, για να ανακεφαλαιοποιούνται με δισεκατομμύρια οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από τον δικό μας μόχθο.

Δεν μπορεί κανένας να μας ξεγελάσει γιατί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης γίναμε μάρτυρες νέων εμπειριών από την στάση όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, για το πώς από την θέση της κυβέρνησης μας τσάκιζαν και πώς τα ίδια κόμματα γίνονταν «υπερασπιστές» των αιτημάτων μας από την θέση της αντιπολίτευσης.

Βρισκόμαστε στην θέση της καραντίνας με αυτοπειθαρχία γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας λόγω του ότι ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το διάστημα της πανδημίας φάνηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.

Την πρώτη του Μάη, ημέρα μνήμης και αγώνα για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, δίνουμε το παρόν μας με όσα μέσα μπορούμε και με την επικύρωση όλων των αιτημάτων μας, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΕΑ γιατί οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους.

· Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης.

· Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. (και όχι με συνθήκες δουλειάς του προηγούμενου αιώνα δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα.)

· Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

· Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες–επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

· Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

· Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

· Επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

· Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

· Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ.

ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Το μήνυμα των Ευρωεκλογών

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΟΥ Οι ευρωεκλογές έγιναν και το μήνυμά τους είχε αποδέκτες. Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός, είπαν με πολλούς τρόπους ότι δεν πάει άλλο! Η κυβέρνηση διαστρέβλωσε

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ

1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Συνεδρίασε σήμερα 27/6/2024 το νέο ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση του Εκτελεστικού Προεδρείου. Το νέο ΔΣ μετά τη συγκρότηση έχει ως εξής: 2. ΚΕΝΤΡ

Commentaires


bottom of page