top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Νέα τιμολόγια

Δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Από την αρχή του 2024 ξεκινά η εφαρμογή των νέων τιμολογίων για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζοντας το ηλεκτροσόκ που βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά.

Με τα νέα τιμολόγια, που θα εφαρμόζονται από 1.1.2024, αλλάζει ο τρόπος -όχι η ουσία- τιμολόγησης, καθώς, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, ενσωματώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, είτε με την ονομασία «Μηχανισμός Διακύμανσης», είτε με τη μορφή πιθανότητας διακύμανσης.

Έτσι, η τιμή του ρεύματος συνδέεται με τις διακυμάνσεις των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας, και στα διεθνή χρηματιστήρια φυσικού αερίου, συμπαρασύροντας στην ίδια κατεύθυνση όχι μόνο τα έξοδα της οικιακής κατανάλωσης ρεύματος, αλλά και το κόστος όλων των βασικών προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Με βάση το νέο σύστημα, καθιερώνονται 4 κατηγορίες τιμολογίων, με διαφορετικό χρώμα (κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί, πράσινο).

Συγκεκριμένα:

-- Στο κίτρινο τιμολόγιο η τιμή του ρεύματος είναι κυμαινόμενη, ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής στο χρηματιστήριο ενέργειας. Η σύγκριση αυτών των τιμολογίων είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν τιμολόγια στα οποία η τιμή του ρεύματος είτε θα καθορίζεται στην αρχή του μήνα (και σχετίζεται με τη διακύμανση της τιμής χονδρικής τον προηγούμενο μήνα), ή στο τέλος του μήνα (και σχετίζεται με τη διακύμανση στη διάρκεια του επόμενου μήνα), ή θα περιλαμβάνει σταθερές και μεταβλητές χρεώσεις. Σ’ αυτό, όπως και στα υπόλοιπα κυμαινόμενα τιμολόγια, ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει πάροχο ή τιμολόγιο, χωρίς χρέωση τέλους πρόωρης αποχώρησης.

-- Στο μπλε τιμολόγιο η τιμή του ρεύματος θα είναι γνωστή στην αρχή της σύμβασης και τυπικά θα παραμένει σταθερή για διάστημα ενός έτους (εφόσον δεν υπάρξει «απρόοπτη μεταβολή συνθηκών» όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία). Σε περίπτωση που ο καταναλωτής διακόψει τη σύμβαση θα του επιβάλλονται τέλη πρόωρης αποχώρησης. Τα σταθερά τιμολόγια αναμένεται να είναι ψηλότερα από τα κυμαινόμενα, αφού ο πάροχος θα ενσωματώνει σ’ αυτά το ρίσκο από την πιθανή διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής. Δηλαδή, ουσιαστικά, και σ’ αυτή την κατηγορία εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής τιμής, και μάλιστα καλύπτει την πιθανότητα αυτές οι διακυμάνσεις να εκτείνονται σε πολύ μεγάλο εύρος.

- Το πορτοκαλί τιμολόγιο είναι κυμαινόμενο και αφορά καταναλωτές που έχουν «έξυπνο μετρητή», ώστε η τιμολόγηση της κατανάλωσής τους να σχετίζεται άμεσα με την ωριαία διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο. Η αντικατάσταση των μετρητών με «έξυπνους» προγραμματίζεται να υλοποιηθεί ως το 2030, με εκτιμώμενο κόστος 1,2 δις ευρώ, που θα φορτωθεί στα νοικοκυριά.

- Στο πράσινο τιμολόγιο θα μεταπέσουν, αυτομάτως, την 1η Γενάρη 2024, όσοι δεν έχουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον πάροχό τους και δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως την 31η Δεκέμβρη 2023. Στο «πράσινο» τιμολόγιο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή της ενέργειας για τον επόμενο μήνα, που θα προκύπτει από ένα υπολογισμό που περιλαμβάνει και τη διακύμανση της χρηματιστηριακής τιμής το προηγούμενο δίμηνο. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες η μορφή του τιμολογίου θα επιτρέπει τη σύγκρισή του μεταξύ παρόχων. Ο καταναλωτής που έχει πράσινο τιμολόγιο θα μπορεί να αλλάξει πάροχο ή τιμολόγιο, χωρίς χρέωση τέλους πρόωρης αποχώρησης.

Μέσα λοιπόν από αυτό το πολύχρωμο πακέτο χρεώσεων ένα είναι το σίγουρο. Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά θα βουλιάξουν πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, στην παγωνιά και την πείνα. Μαθηματικοί τύποι και αλγόριθμοι, αποτυπώνουν τον τζόγο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε η ΝΔ, στα πλαίσια της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κομμένοι και ραμμένοι έτσι ώστε να θωρακίζουν τα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ των ενεργειακών ομίλων, που κάνουν πάρτι στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών. Σοκάρουν και προκαλούν τα τεράστια κέρδη και οι εξαγορές που ανακοινώνουν οι εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας.


Ο ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ καλεί τα μέλη του, απέναντι στα κέρδη τους να απαντήσουμε μαζικά, διεκδικητικά, μαζί με όλους αυτούς που τους χτυπάει αυτή η πολιτική, τα λαϊκά στρώματα, τους επαγγελματοβιοτέχνες.

  • Καμία αύξηση στο ρεύμα.

  • Εδώ και τώρα μείωση στα τιμολόγια ρεύματος.

  • Κανένα σπίτι και μικρή επιχείρηση χωρίς ρεύμα.

  • Να σταματήσουν όλες οι αποκοπές ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά.


Αθήνα, 15/12/2023

Το Γραφείο Τύπου


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page