top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Η αλήθεια για τις αναπροσαρμογές στην τιμή του ρεύματος

Το κόστος της ενέργειας και ειδικά της ηλεκτρικής, ανέκαθεν -και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού κάθε λαϊκής οικογένειας.


Επιπλέον, ο λογαριασμός του ρεύματος, εκτός από την ήδη υψηλή τιμή της κιλοβατώρας, που γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια συνεχόμενες αυξήσεις, περιλαμβάνει και κάθε λογής πρόσθετες χρεώσεις, όπως το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ), ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), χρεώσεις για τα Δίκτυα Διανομής και Μεταφοράς, Δημοτικά Τέλη και Φόρους, χρεώσεις για την ΕΡΤ. Δηλαδή, ένας λογαριασμός ρεύματος σήμερα αποπληρώνει πλήθος ιδιωτικών επιχειρήσεων, συγκεκριμένα, τον παραγωγό και τον προμηθευτή Ρεύματος, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΔΑΠΕΕΠ (εισπράττει το ΕΤΜΕΑΡ για να πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ), την ΕΡΤ, καθώς και το Κράτος, μέσω διάφορων πρόσθετων φόρων (2-3 τουλάχιστον πέραν του ΦΠΑ) και των δημοτικών τελών.


Με λίγα λόγια με το λογαριασμό του ρεύματος «σκάει» στο γραμματοκιβώτιο κάθε μήνα μια «επιπλέον εφορία» (η κανονική εφορία συνεχίζει να έρχεται φυσικά ξεχωριστά) που ο καταναλωτής πρέπει πάση θυσία να αποπληρώσει, αν θέλει να έχει ρεύμα για να μαγειρεύει, φως για να βλέπει και να μην κουτουλάει στα κρύα ντουβάρια, που δύσκολα καταφέρνει να κρατάει ζεστά το χειμώνα, ή να τα δροσίσει το καλοκαίρι, για να μπορεί να ζει ανθρώπινα μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Αυτά, μέχρι χθες…!!!


Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, από το Νοέμβριο του 2020 που ξεκίνησε το περιβόητο target model (διασύνδεση των αγορών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χρηματιστηριακή λειτουργία της αγοράς ενέργειας), η τιμή της κιλοβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά εκτοξεύτηκε (ενδεικτικά η μέση χονδρική τιμή ρεύματος το 2020 45€/MWh, το 2021 στα 116 €/MWh για να εκτοξευτεί το 2022 πάνω από τα 250 €/MWh). Έτσι, η τάση αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται:

  • Σε όλη την περίοδο της «απελευθέρωσης» της αγοράς (στην οποία έχουν βάλει το χεράκι τους, βήμα-βήμα, όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά), η τιμή αυξανόταν από το κρατικό μονοπώλιο, προκειμένου να δοθεί κίνητρο να εισέλθουν επιχειρηματίες στην αγορά.

  • Τώρα, στην «απελευθερωμένη» αγορά, η τιμή εξακολουθεί να αυξάνεται μέσα από τους μηχανισμούς αυτής της αγοράς.


Στην ουσία, με το Target Model η κιλοβατώρα έγινε χρηματιστηριακό προϊόν που τζογάρεται καθημερινά σε ωριαία βάση στο χρηματιστήριο ενέργειας. Κατά συνέπεια η τιμή που προκύπτει διαμορφώνεται με στόχο την κερδοφορία των συμμετεχόντων στο χρηματιστήριο. Η πείρα του λαού σε σχέση με το παιχνίδι των χρηματιστηρίων είναι μεγάλη. Στο τέλος πάντα χάνει ο απλός πολίτης/καταναλωτής ενώ τα μεγάλα μονοπώλια και επενδυτικά σχήματα γεμίζουν τις τσέπες τους με κέρδη.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, ήρθαν με τη σειρά τους να προσθέσουν «πανωτόκια» στις ήδη πανάκριβες τιμές. Δεν ισχύει προφανώς η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η ενεργειακή κρίση είναι «εξωγενής και άρα τί να κάνουμε».


Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται, οδηγώντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, πριν τον πόλεμο, αποδεικνύοντας ότι οι πανάκριβες τιμές είναι αποτέλεσμα της «φυσιολογικής» λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στον καπιταλισμό. Ακριβώς για αυτό, η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν η ενέργεια ως χρηματιστηριακό, πλέον, προϊόν επηρεάζεται και από γενικότερες πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις. Σήμερα οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος κυμαίνονται πάνω από 250€/MWh κατά μέσο όρο. Αυτή η αύξηση περνάει στους καταναλωτές αυτούσια μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής. Πρόκειται για ένα δυναμικό μηχανισμό τιμολόγησης ο οποίος μεταφέρει τη διακύμανση της τιμής της ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.


Η τιμή της κιλοβατώρας που υπογράφουν οι καταναλωτές με τους προμηθευτές ισχύει μόνο εντός συγκεκριμένων ορίων της χονδρεμπορικής τιμής. Κατά κανόνα, μεταξύ των ορίων 40€/MWh-50€/MWh ο καταναλωτής χρεώνεται την τιμή που υπέγραψε, ενώ πάνω από αυτό το όριο, ο καταναλωτής πληρώνει επιπλέον τη διαφορά της χονδρεμπορικής τιμής, από αυτό το όριο. Σήμερα δηλαδή που το κόστος χονδρεμπορικής κυμαίνεται πάνω από 250€/MWh, ο καταναλωτής πληρώνει επιπλέον 200€/MWh πάνω στην ήδη υπάρχουσα τιμή που έχει. Με λίγα λόγια, οι εταιρείες δεν χάνουν τίποτα, δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο από τη διαπραγμάτευση της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο. Αυτό μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή.

Ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, οι αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες φορτώνονται στις πλάτες τους τα αδιέξοδα μιας πολιτικής που στο επίκεντρο έχει την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τη βιωσιμότητά τους. Αυτή προέχει πάνω απ’ όλα. Οι υπόλοιποι, στην καλύτερη των περιπτώσεων γίνονται δέκτες μιας πενιχρής επιδοματικής πολιτικής με ψίχουλα. Η απάντησή μας πρέπει να είναι μαχητική, δυνατή, συντονισμένη. Δε δεχόμαστε να πληρώνουμε πότε την κρίση τους, πότε την ανάπτυξή τους, τα αδιέξοδα των νόμων της αγοράς, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν από το κακό στο χειρότερο.


Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Καμία αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας στα οικιακά και μικρά επαγγελματικά τιμολόγια

  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 5.000€)

  • Κατάργηση της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ που επιδοτεί τους παραγωγούς ΑΠΕ

  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς

  • Διευκόλυνση στην αποπληρωμή λογαριασμών με άτοκες δόσεις, χωρίς προϋποθέσεις. Κατάργηση των τόκων υπερημερίας

  • Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε Πετρέλαιο, βενζίνη, Φυσικό Αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.


Το Γραφείο Τύπου

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Το μήνυμα των Ευρωεκλογών

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΟΥ Οι ευρωεκλογές έγιναν και το μήνυμά τους είχε αποδέκτες. Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός, είπαν με πολλούς τρόπους ότι δεν πάει άλλο! Η κυβέρνηση διαστρέβλωσε

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ

1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Συνεδρίασε σήμερα 27/6/2024 το νέο ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση του Εκτελεστικού Προεδρείου. Το νέο ΔΣ μετά τη συγκρότηση έχει ως εξής: 2. ΚΕΝΤΡ

Comments


bottom of page