top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

8 Μάρτη, μέρα τιμής για όλες τις γυναίκες

Ανακοίνωση

8 Μάρτη, μέρα αγώνα των γυναικών, μέρα απολογισμού, στοχασμού και απόφασης για συλλογικούς ταξικούς αγώνες για ίσα κοινωνικά δικαιώματα των 2 φύλων.

8 Μάρτη, μέρα τιμής και μνήμης για ΄κείνες τις εργάτριες που το 1857 στη Νέα Υόρκη νίκησαν τον φόβο τους και διεκδίκησαν ίση αμοιβή για ίση δουλειά με τους εργάτες, 10ωρη δουλειά και υγιεινές συνθήκες εργασίας.

8 Μάρτη, μέρα τιμής για όλες τις γυναίκες που συνέχισαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και φυλετική καταπίεση.

Η ανισοτιμία των δύο φύλων έχει την ίδια αφετηρία με την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, γι’ αυτό απαιτούνται ισχυροί συλλογικοί, ταξικοί αγώνες και από τα δύο φύλα.

Η νομοθετική ισότητα που τα τελευταία 40 περίπου χρόνια έχει επιτευχθεί στη χώρα μας, δεν είναι στην πράξη ισοτιμία.

Η νέα γυναίκα, η εργαζόμενη, η αυτοαπασχολούμενη, η συνταξιούχος εξακολουθεί να είναι το εύκολο θύμα της εργοδοσίας, του κράτους αλλά και των αναχρονιστικών αντιλήψεων που επιβιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Η μεγαλύτερη ανεργία των γυναικών, η έλλειψη ολοκληρωμένων κρατικών δομών στήριξης της οικογένειας, η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας καθιστούν τη γυναίκα διπλά και τριπλά εκμεταλλευόμενη και καταπιεζόμενη.

Οι «ίσες ευκαιρίες» που υποστηρίζουν Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα δεν είναι ίσα δικαιώματα. Η «συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων» είναι το ιδεολόγημα που χρησιμοποιήθηκε για να γενικευτεί η μερική και ευέλικτη δουλειά στην εργατική τάξη, δηλαδή η μερική αμοιβή, η μερική σύνταξη, η μερική ζωή.

Οι «φεμινιστικές» κορώνες που ακούγονται από επίσημα και μη χείλη, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια για κοινούς και αποτελεσματικούς αγώνες γυναικών και ανδρών αλλά και αποπροσανατολίζουν γυναίκες και άντρες από τις πραγματικές αιτίες της ανισοτιμίας των δύο φύλων.

Αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αιτίες της βίας στη δουλειά, στο σχολείο, στην οικογένεια, που τα τελευταία χρόνια σημειώνει έξαρση. Οι εγκληματικές πράξεις απέναντι στη γυναίκα αναπτύσσονται στο έδαφος των αναχρονιστικών-αντιδραστικών απόψεων για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και έχουν οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αιτίες.

Το αγωνιστικό γυναικείο κίνημα, η ΟΓΕ αποκαλύπτει αυτές τις αιτίες και προσπαθεί να δραστηριοποιήσει τις γυναίκες ώστε με τους αγώνες τους να ενισχύσουν αποφασιστικά το λαϊκό κίνημα.

Συμμετέχουμε στη ζωή και στη δράση των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα.

Μόνο με ισχυρό εργατικό, γυναικείο και συνταξιουχικό κίνημα μπορούμε να χαλάσουμε τα σχέδια Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων, που στοχεύουν στην αύξηση της εκμετάλλευσης γυναικών και ανδρών και τη χειροτέρευση της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

Ο ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ έχει πολλά μέλη γυναίκες, σε όλη τη χώρα, που είναι αναγκαίο να ξεπεράσουν αντικειμενικά και υποκειμενικά εμπόδια και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Συλλόγου μας και του συνταξιουχικού κινήματος.

Όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητο να γίνει αυτό το βήμα σήμερα.

Όλοι μαζί, γυναίκες και άντρες απαιτούμε:

- Αύξηση σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση στην ανταποδοτική σύνταξη της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

- Άμεση καταβολή των πληρωμένων δώρων μας.

- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ν.3865/10 ΑΚΑΓΕ).

- Δωρεάν υπηρεσίες υγείας πρόνοιας.

- Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αξίζουμε μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα μ’ όσα έχουμε προσφέρει. Αξίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας μια ζωή χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Μια ζωή που θα ζουν σύμφωνα με όσα προσφέρουν και όσα έχουν ανάγκη.

Η καλύτερη τιμή για την 8 Μάρτη είναι η συμμετοχή μας στους αγώνες.

Η απάθεια είναι κακός σύμβουλος για όλες και όλους και κακό παράδειγμα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, την ΤΕΤΑΡΤΗ 8-3-2023 στις 12,30 το μεσημέρι για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών. Να γίνουμε η φωνή των αδικοχαμένων και να απαιτήσουμε σύγχρονα-ασφαλή και φθηνά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για το λαό.

Αθήνα, 7/3/2023


Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page