top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Δελτίο τύπου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ– ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ εξέδωσαν το παρακάτω Δελτίο Τύπου, σχετικό με τις «ουρές» και τα προβλήματα των Συνταξιούχων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ «ΟΥΡΕΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Αυτές τις ημέρες για μια ακόμα φορά, ορισμένοι από τους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης», αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, αφορμή την πληρωμή των συνταξιούχων προσπαθούν να κάνουν τη τρίχα, τριχιά. Με διάφορους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κακίζουν αυτούς κάθε τέλος του μήνα πιάνουν στασίδι έξω από τις τράπεζες για να πληρωθούν τις πενιχρές συντάξεις τους και να προλάβουν να πληρώσουν με δυσκολία τις ανυπέρβλητες ανάγκες.

Βρήκαν πάλι θέμα για να στηρίξουν την λογική της «προσωπικής ευθύνης» και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, για το κλείσιμο, τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, κλίνες, γιατρούς, νοσηλευτές, υλικά και μέσα νοσηλείας σε όφελος εμπορευματοποίησης της υγείας.

Δεν μας εκπλήσσει, είναι οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα μοίραζαν αναδρομικά και αυξήσεις στους συνταξιούχους, αυτοί που πολύ σπάνια στις εκπομπές τους, καλούν εκπρόσωπους των συνταξιουχικών οργανώσεων, αλλά έχουν μόνιμο στασίδι σε καθημερινή βάση, εκείνους που σπρώχνουν τους συνταξιούχους στο «μαντρί» των μεγαλοδικηγορικών γραφείων για την υποβολή αγωγών, με το αζημίωτο.

Αυτοί που μας λένε ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις θανάσιμες περικοπές της περιόδου της κρίσης στις κύριες επικουρικές και συντάξεις, στην 13η -14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ, τις κοινωνικές παροχές, τα κουρέματα των δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, το κλείσιμο νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, εξεταστριών, τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όλα αυτά που είναι πληρωμένα με την δουλειά μας.

Αυτοί, που (εκτός ελαχίστων) δεν αναφέρουν ούτε μια φράση από τα δελτία τύπου, τα υπομνήματά, που τους αποστέλλουμε για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τσακίσει την ζωή των συνταξιούχων και τις θέσει μας για τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτοί που κατά τα άλλα «σέβονται» τους ηλικιωμένους αλλά δεν λένε κουβέντα, για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων που οδηγούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι την άλλη ζωή. Αλήθεια, δεν γιατί ακούμε τίποτα αυτές τις ημέρες για τους «απαράδεκτους» 60ρηδες, 65πεντάρηδες και σε ακόμη μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους που εργάζονται ένας απάνω στον άλλον; Για τους «απαράδεκτους» 70ρηδες που, αφού είναι συνταξιούχοι εξαναγκάζονται να εργάζονται; Μήπως γιατί τους αρέσει το σπορ της εργασίας;

Αυτοί που τα ξέρουν όλα, κάνουν πως δεν γνωρίζουν, ότι το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες έχουν κλείσει δεκάδες υποκαταστήματα και έχουν προβεί σε χιλιάδες μειώσεις σε προσωπικού. Ότι πολλοί από τους ανθρώπους του μόχθου δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις υπέρογκες υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς και δάνεια, και τρέχουν κάθε μήνα να καλύψουν όσα από αυτά μπορούν. Ξέρουν όμως να κακίζουν και να χαρακτηρίζουν τους συνταξιούχους απαράδεκτους, γιατί δεν γνωρίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, γιατί δεν αξιοποιούν τα παιδιά τους όταν γνωρίζουν ότι πολλοί από αυτούς έχουν να τα δουν πάνω από 20 ημέρες.

Όσο για τις ουρές, η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση από αυτά που εμφανίζονται. Αλλά, παρά του ότι υπάρχουν τα παραπάνω προβλήματα τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι άνθρωποι του μόχθου πού στήθηκαν από ανάγκη στις τράπεζες γιατί δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά, παίρνουν όλα τα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας τους, γιατί γνωρίζουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να προστατευθούν.

Αλλά εκείνοι που επιλέγουν το ψέμα και τις υπερβολές για ενημέρωση, ας γνωρίζουν ότι τόσο οι συνταξιούχοι όσο και ο λαός, από την πείρα τους, μπορούν να διακρίνουν τους στόχους του μηχανισμού στήριξης και προπαγάνδας των αντισυνταξιουχικών, των αντιλαϊκών πολιτικών που κυριολεκτικά, μας έχουν τσακίσει την ζωή.

Δεν μας εκπλήσσει επίσης το γεγονός ότι αυτή η προπαγάνδα συνεχίζεται και την σημερινή περίοδο της πανδημίας. Φαίνεται πως για όλους αυτούς, ότι σήμερα είναι πιο αναγκαία για να στηρίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και της ημερινής, που απαξίωσαν την δημόσια υγεία σε όφελος της εμπορευματοποίηση της για τα κέρδη των ιδιοκτητών της. Όλων αυτών που ξήλωσαν τις δομές της δημόσιας υγείας, και τώρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα και έτσι μας ετοιμάζουν σειρά επιλογής για το ποιος και σε πια ηλικία θα αποδημήσει στους ουρανούς.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή από την παγκόσμια πανδημία και τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και διεκδικούμε:

Την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, όλων των κλάδων ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση, με στελέχωση όλων των αναγκών της δημόσιας υγείας.

Να ανοίξουν όλες δομές, τα νοσοκομεία, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, οι ανενεργές δομές πρωτοβάθμιας Υγείας σε 24ωρη λειτουργία.

Να εφοδιασθούν όλα τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά, μέσα προστασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Αυτή την περίοδο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί από τους συνταξιούχους, αλλά και νεότεροι σε ηλικία ασθενείς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια και αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές αρρώστιες και νοσήματα. Κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές και όχι από τον κορονοϊό και αυτό γιατί χρειάζονται εξετάσεις που δεν μπορούν τις να κάνουν αφού δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία.

Επίσης δεν μπορούν να έχουν συνταγογράφηση η οποία έχει ουσιαστικά κοπεί ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους. Αδυνατούν να καλέσουν και να πληρώσουν ιδιώτες γιατρούς από τις πενιχρές τους συντάξιμες αποδοχές. Είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ, αφού για πολύ μεγάλο διάστημα, δεν έχουν λάβει την σύνταξή τους.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, καθώς οι ιδιώτες γιατροί να επισκέπτονται τους έχοντες ανάγκη ασθενείς στα σπίτια τους. Να γίνονται οι εξετάσεις και η συνταγογράφηση εκεί, ώστε να πάρουν τα φάρμακα τους. Το κόστος να αναληφθεί από το κράτος δίχως καμιά πληρωμή από τους ασθενείς.

Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις προαπαιτούμενα με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.

Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί είναι πληρωμένο από δικά μας χρήματα και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή ούτε μας χαρίστηκαν από καμία κυβέρνηση. Αυτή την δύσκολη για τους συνταξιούχους περίοδο, απαιτούμε από την κυβέρνηση:

Στους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση απόδοσης της σύνταξής τους και ένα μέρος από αυτούς παίρνει μόνο προσωρινή σύνταξη, αλλά και ένα άλλο που δεν έχει λάβει ούτε αυτή, να τους αποδοθεί άμεσα, ένα μέρος από τα χρήματα που δικαιούνται και θα τα λάβουν αναδρομικά, για τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου.

Σε όλους τους συνταξιούχος που τα χρόνια της κρίσης είχαν θανατηφόρες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους, σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, αφαίρεση του ΕΚΑΣ, σε κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις τους μειώθηκαν δραματικά, μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης, αλλά και του Πάσχα, να αποδοθεί σε όλους το δώρο τους.

1.4.2020

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Δελτίο Τύπου 2/3/2023

Δελτίο Τύπου Ο ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ εκφράζει τη θλίψη του για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Το τραγικό δυστύχημα δεν είναι αποτέ

Commenti


bottom of page