top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ

Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ)

Έγινε ενημέρωση: 14 Δεκ 2023

Η ΟΣΙΚΑ εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου για την συγκέντρωση των Συνδικάτων της Αθήνας στις 15-12-2023.

Δελτίο Τύπου

Αθήνα 7/12/2023


Κάλεσμα της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΜ στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη ώρα 7μμ στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Η Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΜ καλεί τα σωματεία της σε συστράτευση με τα σωματεία της Ε.Τ, των μικρών επαγγελματιών που την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη πλατεία Συντάγματος στις 7μμ για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους και την αντίθεσή τους απέναντι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στην Βουλή.

Ο συνταξιούχοι όλης της χώρα μας, ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας γιατί:

Οι περικοπές όλων των κυβερνήσεων από το έτος 2010 σε όλα μας τα δικαιώματα είναι εδώ, καθώς και άλλες αποφάσεις, κάνουν τις συντάξεις πενιχρά επιδόματα και μαυρίζουν τη ζωή μας.

Είναι εδώ οι ατελείωτες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών, οι περικοπές των δώρων μας, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας, η αύξηση των κρατήσεων για την υγεία κατά 6%- ακόμη και στους πεθαμένους, η αύξηση της συμμετοχής μας στα φάρμακα. Η μη καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016, των επικουρικών και δώρων. Η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου που διατηρείται από την κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της για κατάργησή του. Η αρπαγή δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι οφειλές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι περικοπές στις συντάξεις μας μέσω της ακρίβειας, που τσακίζει το εισόδημά μας. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Οι όποιες πενιχρές «αυξήσεις» έδωσε η κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης θητείας της μετά από 13 χρόνια, είναι πολύ κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού και δεν αποδόθηκαν σε όσους συνταξιούχους είχαν προσωπική διαφορά. Δεν δόθηκε ποτέ καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Για όσους από τούς συνταξιούχους το άθροισμα των συντάξεών τους πέρασε κάποια λογιστικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ και το ποσό της προσωπικής διαφοράς μεγάλωσε. Τα ίδια και για τις συντάξεις που πέρασαν τα φορολογικά όρια.

Τώρα, οι νέες «αυξήσεις» της τάξης του 3% που θα δώσει η κυβέρνηση από 1/1/2024 όπως αναγράφεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, καθώς και κάποια πενιχρά επιδόματα, τη στιγμή που οι τιμές απογειώνονται, θα επιφέρουν στις συντάξεις ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, αφού θα επαναληφθούν τα ίδια με το 2023 φαινόμενα προς το χειρότερο.

Ετοιμάζεται νέο ασφαλιστικό με νέα επώδυνα μέτρα. Ήδη έχει δρομολογηθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 74 χρόνια και η περικοπή της μίας από τις δυο εθνικές συντάξεις για όσους δικαιούνται και σύνταξης χηρείας.

Τα αποθεματικά του επικουρικού (ΕΤΕΑ) των παλαιών συνταξιούχων, μετά την νομοθέτηση του λεγόμενου ατομικού «κουμπαρά» στο ΤΕΚΑ, είναι στο τελείωμά τους και οι επικουρικές συντάξεις θα βρεθούν σε κίνδυνο το επόμενο διάστημα.

Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει. Τα δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης. Γιατροί και άλλοι υγειονομικοί συνταξιοδοτούνται, μαζικά παραιτούνται (το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση). Κλινικές, μονάδες αδυνατούν να λειτουργήσουν ή υπολειτουργούν, ακόμα κλείνουν, ειδικά μηχανήματα νεοαγορασμένα και εγκατεστημένα δεν λειτουργούν ελλείψει ειδικευμένων γιατρών και άλλου προσωπικού.

Μπροστά σε αυτή την άθλια ζωή που μας έχουν επιβάλει καλούμαστε να δυναμώσουμε τους αγώνες μας μαζικά - δυναμικά από κοινού με τους εργαζόμενους τα παιδιά και τα εγγόνια μας που έρχονται να εργασθούν και να ζήσουν σε χειρότερες συνθήκες από αυτές που εμείς ζήσαμε.

Όλοι στον αγώνα μαζικά μαχητικά, να νικήσουμε τον «εσωτερικό» εχθρό που δεν είναι άλλος από την μοιρολατρία, την απογοήτευση την λογική του δεν γίνεται τίποτα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Δελτίο Τύπου για τα φάρμακα

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ακόμη χειρότερο καθεστώς για τους ασφαλισμένους όσον αφορά στη συμμετοχή τους στην αγορά των γενόσημων φαρμάκων. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων

Δελτίο τύπου για τον αγώνα των αγροτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ-ΣΕΗ) χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Η πολιτική των κυβερνήσε

Μονοήμερη εκδρομή στη Νεμέα

Ο ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ προγραμμάτισε εκδρομή στην Νεμέα, την ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο καθώς και ξενάγηση στο Οινοποιείο ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ. Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΚΔΡΟΜΗΣ

bottom of page